Предстоящи Събития

20 ГОДИНИ ДЪРЖАВНА АГЕНЦИЯ ЗА БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА

28 септември 2012

 

 

На 1 октомври т. г. в Националния дворец на културата ще бъде отбелязана 20-годишнината от създаването на Държавната агенция за българите в чужбина. Институцията е създадена с Постановление № 180 от 1.Х. 1992 г. на Министерския съвет на Република България. От 21 февруари 2000 г. с Постановление № 19 на МС получава статут на Държавна агенция, орган на Министерския съвет за осъществяване политиката на държавата спрямо българите и техните общности по света.

Цялостната дейност на Агенцията е съобразена с осъществяването на стратегическитe цели: единение на всички българи; съхраняване и развитие на националната и културната идентичност на сънародниците ни по света; разпространение на положителния образ на България, на българската култура, традиции и историческо наследство.

За двадесетгодишното си съществуване ДАБЧ е установила контакти и взаимодействия с повече от 800 организационни структури, изградени от сънародниците ни във всички точки на света: културни сдружения, български училища, български православни църкви и църковни общини, български медии. Наред с изследванията за историческото развитие и настоящето на общностите ни в отделни региони и държави, многобройни са реализираните през годините, съвместно с нашите сънародници и техните организации, инициативи и проекти, посветени на опазването на българската култура, традиции и историческа памет. Постоянен приоритет в дейността на ДАБЧ е грижата и вниманието към най-младото поколение българи, извън пределите на Отечеството.

Тържеството ще се състои на 1 октомври (понеделник)  от 18.00 ч. в НДК на трети етаж (фоайе).