КАЛЕЙДОСКОП

Празници на българите в Сърбия. Снежана Симеонова отличена от ДАБЧ

25 септември 2012

 

На 21-22 септември 2012 г. тържествено бе отбелязан празникът на община Димитровград, Република Сърбия. Причината да бъде избран именно този ден за празник на общината е църковният празник Малка Богородица Според Юлианския календар в Република Сърбия той се празнува на 22 септември.
Държавната агенция за българите в чужбина  на тържеството в Центъра за култура на Димитровград, бе представена от г-н Йордан Янев – зам.председател на ДАБЧ и от Деян Мартиновски – младши експерт в дирекция „БО и ИД”. На тържеството присъстваха посланикът на Република България в Сърбия г-н проф. д-р Ангел Димитров, генералният консул на Република България в Ниш г-н Атанас Кръстин, консулът на Република България в Белград г-н Николай Труканов, както и представители на общините от Самоков, Димитровград и Драгоман.
Посланикът на Република България в Сърбия г-н проф. д-р Ангел Димитров и зам.председателят на ДАБЧ г-н Йордан Янев отправиха поздравителни слова до присъстващите на официалната сесия на общинския съвет на община Димитровград.
Пред всички присъстващи г-н Йордан Янев награди г-жа Снежана Симеонова директор на гимназия „Св. св. Кирил и Методий” с почетния плакет на ДАБЧ за значителен принос в съхраняването на българския език и културни традиции сред младежите от българската общност в Димитровград, Република Сърбия. Огромна е заслугата на г-жа Снежана Симеонова за възстановяването през учебната 2009/2010 г., след повече от 60-годишно прекъсване, на образованието по български език в гимназията „Св. св. Кирил и Методий”.
Деян Мартиновски
Мл.експерт дирекция „БОИД”