КАЛЕЙДОСКОП

Изучават роден език в Мадрид

24 септември 2012

 

След много вълнения и трескави приготовления, най-после дойде и дългоочакваният за всички нас ден - откриването на новата 2012-2013 учебна година. За българското неделно училище в Алкоркон, Мадрид, това е втора учебна година. Отдавна мечтаехме тя да е много специална, много запомняща се. Затова и избрахме датата, такава, каквато я помни всеки от нас, от своето детство, в България, а по-късно и от своите стъпки като учител - 15 септември.
 
Когато чуем за тази светла дата, в съзнанието ни изплуват картини със стотици деца, стискащи цветя, които да поднесат на своя учител - най-специалния, най-добрия между всички в този ден и миг! Много букети с цветя, усмивки, усмивки, топли думи,които те карат да се чувстваш истински щастлив и обичан, защото най-искрени са детските очи...
 
Тази година за нашето българско училище „Бачо Киро”, Алкоркон, Мадрид, е специална. Предстои да работим по министерското постановление за неделните училища в чужбина. С много радост приехме новината, че и ние ще бъдем, като останалите, по-опитните, почти ще приличаме на истинско училище, такова, каквото винаги сме носили в сърцето си. С подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката и Държавната агенция за българите в чужбина ще се стремим да създадем един истински храм на българския език, култура и традиции.
 
Културният център, който приютява всяка събота деца и учители, е просторен, слънчев, внушителен. Ние решихме да направим нашия празник отвън - на големия площад, така че всички да видят българското знаме, българското хоро, българските носии, малките дечица, стиснали трицветните знаменца, за да опитат от българската погача с мед и шарена сол и минат под венеца от цветя за късмет, защото ритуалите запазват духа и традициите.
 
Тържеството ни започна с химна на Република България. Прозвуча поздрав към учители, родители, деца, приятели и гости. Четиригодишната Марианка развълнува всички с изпълнение на стихотворението „Аз съм българче”. Наши скъпи гости на този празничен ден бяха танцьорите от фолклорна формация ”Добруджанка”, водени от ръководителя й, народната певица Радка Гочева. Те успяха да изпълнят душите и сърцата ни, зажаднели за глътка българщина...Поведоха българското хоро.
 
…Сбъдна се мечтата ни в центъра на Мадрид да се извие българско хоро. Благодарни сме, разбира се, за предоставената ни възможност и толерантността на испанската администрация, с която работим в разбирателство.
 
Всички деца бяха закичени със здравец. Някои от тях питаха какво е това и защо се закача. Малко по малко ще научат традици и обичаи, за да разказват някой ден и те...Плиснахме вода от истинско, съвсем автентично, българско менче от началото на миналия век, а може би и още по-старо, за да ни върви като по вода. Запазили  сме спомена за излизането от дома на първия учебен ден: мама плисва вода и казва „На добър час!”; всеки опитва от голямата златиста погача, топва медец, за да е сладък училищният живот, минава под големия венец за късмет…
 
Освен децата и родителите, под венеца минаха и много испанци, похапвайки от вкусния български хляб. След ритуалите се качихме в една от стаите, за да продължим празника, за децата имаше вкусотии и напитки. Всички ученици получиха учебниците си по български език и литература и история на България.
 
Истината е, че изпитанията едва сега ще започнат, но ние знаем, че ще се справим, защото имаме силни аргументи - любовта към децата и към учителската професия.
 
Честита нова учебна година на всички деца, учители и родители! На добър час! 
 
Ралица Цветанова, председател на асоциация „Слово”, българска общност Алкоркон, Мадрид