Предстоящи Събития

Петър Захаров представен в книгата „По силен от злото, неразлъчен от вярата”

18 септември 2012

 

Премиерата на книгата на Камен Васевски за Петър Захаров ще се състои на 18 септември 2012 г. от 18.00 часа в зала 2 на Софийския университет „Св.Кл.Охридски”. Осъществява се като взаимодействие на Държавната агенция за българите в чужбина с Историческия факултет на Софийския университет  „Св.Кл.Охридски”.
В книгата намират място разговорите с големия родолюбец, водени от Камен Васевски, в софийската му къща, фотографии, писма, негови сведетелства...И както сам Васевски се изразява, с книгата той вярва „ че ще позволи на читателя да се запознае с животоописа на човек, който не е текъл на безветрено място, а във въртопа на зли сили и паметни горчилки”. Захаров ще разкаже за Западните покрайнини.
Васевски ни представя живота на този голям българин по дух „текъл в неизтощима битка със сръбския и македонския шовинизъм”. Разбираме за неговата житейска драма, защото е принуден да емигрира.
Петър Захаров не скрива своята непримиримост към македонизма, „към тиражирането на понятия като македонска нация, македонска държава и македонски език”, както сам казва. Неговите корени по бащина линия идват от централна Македония, от село Цапари, Битолско.
Захаров е минал през живота си и през сръбски затвори, съден е в процес, който, според него „е изцяло скалъпен в лъжи и машинации”. „Съден съм за моето право дело: да се спре чудовищната асимилация на българите в Моравско и Западните покрайнини”, изповядва родолюбецът.
През 1964 година Захаров емигрира от Югославия в Германия. През последните няколко години живее в Швеция и България.
В книгата Захаров споделя, че „хиляди писмени паметници, прочути черкви, манастири, военни и цивилни гробища днес вече не съществуват. Говори за „реставрирани храмове”, които са „преобразени” от „специалисти реставратори”, до степен, за да ги интерпретира като „сърбизирани”. Насочва вниманието към Погановския манастир, Съборната черква в Пирот, манастирската черква в село Темско, манастира Прохор Пчински, Суковския манастир и др.
Петър  Захаров е удостоен от Държавната агенция за българите в чужбина за високохуманната му родолюбива дейност сред българите в Западните покрайнини и Македония с почетния медал „Иван Вазов”.