ПОСТИЖЕНИЯ

„Толкова близо, толкова далече”. Изложба

17 септември 2012

 

Тези дни в София ( 11 септември - 11 октомври 2012) столичани и гости на столицата могат да видят в НДК интересна изложба, която запознава с повече или по-малко познати за широката публика съвременни български художници, млади хора, които обаче имат творчески изяви вече няколко години в различни държави по света. Мнозина от тях са експонирали техни произведения и в България.
Изложбата представя художниците Диана Стоилова, Елена Калудова, Елица Великова, Иван Василчин, Иван Костолов, Искрен Илиев, Йорданка Сотирова, Кристина Иробалиева, Милена Георгиева, Радостина Доганова, Рада Якова, Сандра Стойчева, Христо Гелов, Хубен Черкелов.  Във визитката на не един и двама от тях е записано, че живеят и работят някъде в Европа, но и в България.
Проектът е озаглавен „Толкова близо, толкова далече”. Осъществява се при взаимодействието на НДК, Националния дарителски фонд „13 века България”, Политическия кабинет на вицепремиера Симеон Дянков, Държавната агенция за българите в чужбина, Credo Bonum.
Като правило, и в по-голямата си част, художниците са родени в България, специализирали са живопис в България  и/или чужбина…и създават, експериментират, предлагат интересни визуални решения, работят в различни жанрове.
Посетилият изложбата се среща с живопис, графика, скулптури, инсталации, белязани от желанието на създалите ги да бъдат част от модерното изкуство.
„Когато заминаваш извън родината, когато пътуваш, срещаш много хора, различни култури. Озоваваш се на непознати улици, в друго пространство, в чуждо минало…”, разказва Радостина Доганова, експонираща сега в НДК.Без съмнение, това са все неща, които променят, но и провокират към по-проникновен размисъл за себе си и изкуството, което правиш.
Пътуването на твореца в различните култури преминава „и през момент на вглеждане в собствената културна идентичност. Творецът е поел пътя, по-който той събира частиците от своя творчески образ”, разсъждава Радостина.
В изложбата е представен и Хубен Черкелов, чийто път из галериите в САЩ вече има няколкогодишна история. Експонирал е в Бостън, Маяви, Флорида, Ню Йорк.През 2012 година пристига в България, където е познат от преди заминаването му, като създател на галерия XXL.
В интервю, в България, Хубен Черкелов говори за това, че изкуството трябва да скандализира, да предизвиква реакция, той държи много на общуването с публиката. Не смята за постижение, че излага в Bronx Museum. За свое най-голямо постижение определя способността си да комуникира с хората чрез изкуството и това да му носи удоволствие”.
Творците много експонират в различни европейски градове, което е важно за България, за създаването на положителен образ на България в чужбина, те участват в самостоятелни и/или групови изложби в Австрия, Франция, Швейцария, Германия, Словакия и др. държави, техни картини се намират в галерии или украсяват частни колекции.
Творци като Искрен Илиев и Диана Стоилова, представяни също в изложбата, експонират съвместно в български културни центрове в чужбина, в случая - в Българския културен институт в Братислава, но иначе работят във Виена.
Творческото взаимодействие между художниците радва, защото всеки от тях е ярка индивидуалност. Съвместното представяне е възможност за разработване на нови идеи, понякога.
Искрен Илиев е отдаден на „антиконцептуалното рисуване”, Иван Василчин мисли за  „приказката, скрита сред символи и геометрични елементи”, Иван Костолов „изследва граничните зони на живописта”, насочва вниманието си към „авторефлексивната структура на образа”.
Кристина Иробалиева с живопис, рисунки и скулптури си пожелава „смесване на визуални отношения и образи, в които се вплитат минало и модернизъм”.Йорданка Сотирова предлага проект „Красотата в ежедневието”. В малки, прости, ежедневни ситуации, както самата тя се изразява, се взира в красивото и възвишеното, представени с художествени средства. 
Всеки от творците държи на това по по-особен начин да изразява своята индивидуалност, проникновено и категорично отстоява художествени виждания. Десислава Унгер ни съобщава, сигурно със закачка, че „хуморът и самоиронията балансират тъмната страна на нейните картини”.
Всеки от художниците  носи в себе си връзката с България и настроението за свобода в самоизразяването. Младите хора са предприемчиви, амбициозни, успяващи. В този проект се оглежда и  желанието на администрацията творческите им усилия и търсения да бъдат представени, да бъдат те по-често представяни у нас, и то във формат, който насочва към мисълта за устойчивост в културните пространства.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
 
Снимка:
http://blog.getlokal.com/author/rumi/