ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

"Кецове" на режисьорите Иван Владимиров и Валери Йорданов претендент за “Оскар”

17 септември 2012

 

Националният съвет за кино, в ролята си на комисия по определянето на български филм за участие в надпреварата за наградите на Американската филмова академия "Оскар", избра това да бъде филмът "Кецове" на режисьорите Иван Владимиров и Валери Йорданов, съобщиха от НФЦ.
"Кецове" е дебют на двамата млади режисьори и е продукция на "Гала филм", с подкрепата на програма МЕДИА на ЕС, ИА Национален филмов център и Българска национална телевизия.
Филмът е гледан от над 42 000 зрители по кината, а успешното му разпространение в страната продължава.
"Кецове" бе селекциониран от Московския международен фестивал в официалния конкурс, където беше удостоен с почетен диплом на главното жури и награда и диплом на руските киноклубове.
Филмът беше показан и на международния кинофестивал в Карлови Вари в програмата "На Изток от Запад", както и на фестивалите в Манхайм, програма competition discovery, и в официалната селекция на фестивала в Маракеш.
На годишните награди на Българската филмова академия 2012 филмът получи награда за филмова музика.
"Кецове" е селекциониран и за Европейските филмови награди.
Филмът разказва за шестима младежи, които искат да избягат от своите провали - в семейството, любовта, парите, амбициите, срещите с различните от тях.
Те бягат от града, завладян от същите тези различни. Всеки от шестимата се отправя на изток от ада, колкото се може по-далече, край морския бряг, на чист и девствен плаж.
Тук пътищата на шестимата се пресичат и откриват пред всекиго от тях надежда за ново начало. Но дали такова бягство е възможно? 
Публикува се по:
http://www.edna.bg/svobodno-vreme/izkustvo/koe-e-bylgarskoto-predlozhenie-za-oskar-4627829
Източник: БГНЕС редактор: Лилия Огнянова