СРЕЩИ

Вицепремиерът Симеон Дянков: Горивата са сезонна стока, през есента ще поевтинеят

29 август 2012

 
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков беше гост в сутрешния блок на "Нова телевизия" "Здравей, България". Той говори за парите за спорт, за акцентите в бюджет 2013, исканото повишение на заплатите на полицаите, цените на горивата и стоките... Въпросите са зададени от депутата Калина Крумова, която от няколко седмици се изявява като водещ, и Христо Калоферов.
Разговорът се публикува  с незначителни съкращения.


Започваме с една тема, която излезе вчера, и се радваме, че ще я коментирате за пръв път в нашия ефир - финансовият отчет, който беше спуснат към волейболната федерация, едни шокиращи разкрития и едни други за всички останали федерации. С няколко думи, какво открихте и какво следва оттук нататък, защото злоупотребите са доста сериозни, не е ясно кое къде е потъвало?
- Вчера излезе финансовият инспекторат, проверката на волейболната асоциация. Това е четвъртата асоциация, която проверяваме от началото на годината, и за пореден път големи нарушения, значителни суми. Става въпрос за неколкостотин хиляди лева, които са безотчетни, просто ги няма, не може да се покаже за къде са изразходвани, не се използват обществени поръчки. Като няма обществени поръчки, не е явно кой на кого е давал пари, просто ги няма документите.

Отива ли федерацията на прокурор? Как ще си ги намерите и как ще си ги върнете?
- От вчера вече е на прокурор. Интересното в този случай, малко по-различно от предишните три случая, проверявахме преди мотоциклетизма, проверявахме ските, още една по-малка федерация, винаги имаше някакви значителни грешки и в тях. Тук обаче от федерацията... те по закон имат двуседмичен срок да отговорят писмено, един вид да се противопоставят на тези открития на финансовия инспекторат. За първи път обаче не са го направили.

Един вид те са съгласни, доколкото разбирам, че има такива големи проблеми. Оттук нататък вчера влезе на прокурор тази проверка. Вече прокуратурата ще работи. Смятам, и вчера имах разговор с премиера, че за следващия бюджет 2013 г., който почва от месец септември, трябва изцяло да се преосмисли как се дават парите в спорта, не само за волейбола, а за всички федерации, защото и заради олимпиадата, виждаме, че имаме проблеми, и въобще където проверяваме във федерациите, се вижда една безстопанственост, така да кажа, на парите, а парите са много. Много повече всъщност, отколкото хората смятат, даваме за спорт.

Има изкривяване на стимулите за спорта


Точно това исках да ви попитам, защото според официален регистър, който е на сайта на спортно министерство, има 106 федерации. Вие сте пуснали проверка. Казвате, че дотук само волейболът е четвъртата, значи остават още 102 федерации. Можете ли да ни кажете вашето мнение, защото в крайна сметка това е ресорът на министър Свилен Нейков, но защо трябва българският бюджет да отделя финанси, то вие ще кажете след проверката какви, на Българска асоциация за селски спорт, Българска кудо федерация, Българска федерация по пожароприложен спорт, Българска федерация по кореспондентен шах, Българска федерация по петанк и т.н., много интересни, много развити в България спортове?
- Защо първо ги има тези федерации? Като има някакво изкривяване на стимулите, така да го кажа като икономист, винаги се появяват странности. Какво е изкривяването, което искам със следващия бюджет да изчистим? Това, че като се създаде някаква федерация, тя веднага може да кандидатства в Министерство на спорта и да каже: ние организираме домакинства, имаме еди колко си участници, дайте ни пари. Има някаква комисия в Министерство на спорта, които раздават парите. Има доста абсурди, вие прочетохте някои от големите от тях, но вчера примерно се занимавах с Асоциацията по полумаратон. Не знам дали е във вашия списък.

Не, той е много дълъг.

- Аз се опитах да си спомня дали въобще имаме някакъв маратонист, да не говорим за полумаратон, но тази федерация е искала милион и 400 хиляди лева за организиране на полумаратон в Каварна. И съответно моят отговор беше: в никакъв случай, защото това не изглежда да е сериозен спорт, поне където България има някакви успехи. Проверих обаче и се оказа, че министерството, тази комисия, за която говоря, вече им е дала 800 хиляди лева.

Да ви попитам в този ред на мисли, ще преговаряте ли, ще бъдат ли водени разговори в кабинета да бъде намален броят на тези федерации, да бъде направен разчет къде е полезно, къде не е полезно да се дават пари, наистина да няма такива абсурди като Българска федерация по шейни на улеи и естествени трасета?
- Първо е важно да се каже защо, за какво се борят тези федерации. Някои от тях наистина са полезни, нови спортове, които в България не са били засегнати. Хубаво е предполагам да ги има. Парите официално на Министерство на спорта са 36 милиона, това е в бюджета, който се приема в Народното събрание. Освен тези 36 милиона обаче има почти същата сума, 37 милиона, която за тази година от тотото, от неразпределените печалби, влиза в спорта, стават над 70. Освен това даваме около 25 милиона тази година за домакинства.

Всъщност домакинствата е един от големия стимул, вече споменах за полумаратона, хората получават милион и 400, във волейболната асоциация всъщност големите проблеми точно там възникват. Казват - ние организираме световна лига, трябват ни еди колко си пари. В случая за хотели, за настаняване, за залата и за награден фонд. Половината от наградния фонд не е даден на спортистите, не е даден на треньор, просто го няма. Изчезнали са тези пари. Самото Министерство на спорта така си е организирало нещата, че веднъж като му поискат парите, и то като одобри план-сметката, дава ги на федерациите, но след това не знае какво се случва с тези пари.

И се оказва, че, както тук аз съм убеден в много федерации това ще се получи, част от парите просто ги няма. Това трябва да спре. Над 100 милиона даваме на година напоследък, последните две-три години, за спорт. Това е голяма сума за бюджета на страна като България.


Като говорим с цифри, общо 23 милиона лева струва подготовката на 63 български спортисти, това са официалните данни от министър Свилен Нейков. В същото време обаче, абсолютно същият бюджет, във Франция, която има 333 олимпийци и е спечелила 27 медала. Според вас като финансов министър нормално ли е една такава диспропорция? Рентабилно ли е?
- Не, не е рентабилно. Всъщност 23 милиона са отишли директно за тяхната подготовка, но извън това, аз затова споменах парите за домакинствата, примерно си спомняте, че за волейболистите имаше тук първенство, където те трябваше да вземат квота, не успяха, помните, Германия най-накрая ни би. Какво стана след това? Получихме втора възможност, където Франция вече успяхме да бием. Тази втора възможност обаче ни струваше милион и половина, домакинството само.

Така че парите, които са отишли за олимпийска подготовка, са много повече от тези 23 милиона, като влязат и всичките домакинства, които са направили. Според мен са поне 50-60 милиона, включително и домакинствата, а възвращаемостта е доста ниска. Защо е ниска? Аз не съм експерт по спорт, може би има някои специфики на отделните спортове, защо не можахме да вземем примерно повече в борбата. Но това, което е сбъркано, искам да го променим още следващия бюджет, е как се дават парите. Да не се дават примерно на федерациите пари директно за домакинства, в смисъл, ако искат домакинство, първо, да има приоритети - в кои спортове ще имаме домакинство. В полумаратона не трябва да имаме домакинство, просто защото, първо, не е олимпийски спорт, второ нямаме изявени спортисти, засега. Ако имаме, да мислим.

В мотоциклетизма - неолимпийски спорт, защо? С времето ние вече даваме много по-малко, но навремето, понеже Румен Петков е бил много запален, са давали по 4-5 милиона на година за мотоциклетизъм. Спорт, който въобще го няма в олимпиадите. Така че по някакъв начин домакинствата да се приоритизират и да се каже - бокс, борба, художествена гимнастика, волейбол, десетина спорта. За всичко останало, ако искате да организирате домакинства, вие си ги финансирайте с международните федерации. Това е едно, и може би нещо, което според мен е редно за олимпийската подготовка, тя да се централизира, парите да не минават през федерациите.

Защото другото голямо перо, което липсва, като проверяваме федерациите, ти им даваш някакви пари, общо взето на калпак, защото те подготвят еди колко си спортисти, но дали те всъщност ги дават за тези спортисти или за нещо друго, в момента няма начин министерството да проверява.

Ще стане ясно в прокуратурата. Това е само за волейбола..
- Примерно в стрелбата, Мария Грозева още преди олимпиадата каза - всъщност при мен такива пари не идват. Води се, че идват, но федерацията си ги взима и ги преразпределя.

Сребърният медал се оценява повече от моя четиригодишен труд

Още един въпрос с цифри. Толкова ли е богата България, защото в крайна сметка Министерство на спорта ги иска, вие ги давате. Може ли и защо в Щатите премиите да не са променяни 18 години и да са 25 хиляди долара, а при нас за златен медал да са обещани 200 хиляди лева, за съжаление ние такъв нямахме, среброто на Станка Златева струва 140 хиляди лева, а бронзът на Тервел Пулев - 120 хиляди лева. Ние с Христо имаме прекрасни отношения към българските спортисти, но как така в България се дават толкова, в пъти повече, пари за медали, отколкото, да речем, в страни като Великобритания, където няма бонуси, в Германия, в Канада, в Австралия и в Щатите.
- Признавам, че като се взимаше това решение преди около две години и на мен ми изглеждаше добра идея да стимулираме, като обаче напоследък започнах да си припомням цифрите, аз си ги смятам за себе си, аз имам по-висока заплата от повечето хора в България, но общо взето сребърният медал, който сега даваме като награден фонд, подчертавам, това е за самия спортист, е цялата ми четиригодишна заплата, всъщност е малко повече дори от четирите години, които финансовият министър на България получава като заплата.

Давам ви това сравнение, че всъщност трудът ми за този мандат - четири години, още година остава, всъщност се оценява по-малко отколкото сребърен медал на олимпиадата, което не би трябвало като пропорция да е правилно. Да, дали сме твърде много. За съжаление и това не помогна кой знае колко. Виждате, че нямаме много медали. Този процес, разбира се, дълго... ако започне да се обсъжда и какви са причините - спортните училища 1997 година при Костов са закрити почти всичките, само седем са останали, 2008 година при Весела Лечева пък са махнали всички треньори, т.нар. държавни треньори, които се занимават с деца и юноши.

Да де, но защото тези пера могат да се пренасочат към други, дори да е в Министерство на спорта, отново да е в нещо, което е полезно, и наистина си струва, без хората да си задават въпроси, които са съвсем резонни.
- И за мен не е трудно, вчера, както споменах, си говорих с Бойко по тази тема, просто да се каже какви са приоритетите ни. Както във всичко друго, като правиш инвестиции, ти избираш - дали в пътища, дали в училища, дали в археология и т.н., и мислиш къде най-добре ще се използват парите.

И тук се казва - примерно има 106 федерации, от тези 106 федерации кои могат реално, първо, да печелят олимпийски медали, понеже сме на олимпийската тема, но по-важно за мен кои могат да обучават много деца. Просто масовият спорт за мен е много по-важен от олимпийския спорт, защото и здраве дава. И, да кажем, има 15 федерации, които според нас са полезни, или по едната, или по другата причина, инвестираме в тях. Всичко друго е на основа, ако можете да си вземете пари от спонсори, вземайте си ги, но държавата не трябва на 106 места да се разпростира.

Фокусираме се върху федерации, финансовият инспекторат и общини

Последен въпрос, свързан със спорта, имайки предвид нередностите, които сте установили само в четири федерации. Ще направите ли по някакъв начин усилия в останалите 102 да бъдат, така, по-бързи проверките, за да имате представа преди съставянето на бюджета 2013 година откъде какво да вземете и къде са нередностите, в какви размери, финансови?

- Ние сме почнали проверки в още около 20 от по-големите федерации и смятам, че ще успеем да ги свършим, защото тази година фокусираме върху федерации, финансовият инспекторат, и върху общини, това са две теми, които са болни за финансирането. Но така или иначе, дори сега като влизат финансовите инспектори в някои от федерации, те веднага им казват - да знаете, че не сме правили обществени поръчки, просто да няма изненади...

А, те си казват предварително?
- Още от самото начало си казват, че не са правили такова нещо. Искам това да се промени. Единият начин да се промени, както казах, е рязко да се намали финансирането на голям брой федерации. Да се каже, имаме приоритети 15 федерации. Това са нещата, които дават много младежки спорт, това са нещата, които дават и по-големите успехи, всичко останало няма да се финансира, докато не се види, че някак си избуява добро поколение там.

Целият ЕС трябва да ни разреши да намалим акциза на горивата

Към другата важна тема сега - високите цени. Вашият колега Ивайло Московски цяла седмица посреща повишението на цените с предложение за евентуално намаляване на акцизите в България или в целия Европейски съюз евентуално. Изобщо как оценявате подобно предложение и бихте ли предложили вие на Европа като финансов министър да намалим акцизите в България.
- Ние, финансовото министерство, още пролетта писахме на Европейския съюз, на Съвета на финансовите министри, ЕКОФИН, за по-различно изчисляване на акциза не само на бензина, но на всичките енергийни продукти. Това ще се разглежда от октомври тази година, защото в сегашната перспектива то реално може да стане чак от януари 2014. Така че първото нещо, дори и да успеем, то ще стане чак от януари 2014. Шансът за успех е минимален. Защо? Защото като е влизала България в Европейския съюз, се е подписала още 2006-2007 година под тази хармонизация с Европа.

Така че за да стане това, затова казвам, че шансът е минимален, заслужава си да се пробва, трябва да има одобрение, в някои случаи и референдуми, във всички останали 26 държави на Европейския съюз, за да можем ние да си променим ставката. Шансът за това е наистина минимален. Но има още седем-осем държави освен България, главно в Източна Европа, които с нас работят. Поне ще пробваме. Но както казах, това е малко по-средносрочна перспектива. Няма да ни помогне нито тази, нито следващата година и е част от общата хармонизация на Европейския съюз. Просто ако някой мисли, че ние можем да го наложим на Европейския съюз, няма как да стане.

Подготвяли ли сте някакви мерки за овладяване на евентуална сериозна инфлация. Горивата от днес вече минаха бариерата от 3 лева, на първа страница е на всички вестници, и да коментирате с няколко думи промоцията на храни, която организира земеделският министър. Не е ли това просто реклама на 3 големи вериги магазини, защото никой не последва примера им.
- Първо, за горивата. Горивата винаги са сезонна стока, винаги се увеличават през лятото, намаляват през есента, така че като са високи цените, има доста причини защо в световен мащаб са високи, от септември-октомври ще намалят определено. А там кой знае какво ние не можем да направим като правителство. Казах, акцизите са заковани в Европейския съюз, а цените се определят в световен мащаб, така че евентуално . . .

Да излезе държавата със собствените си складове като играч на пазара...
- Собствените складове са минимални и затова да направим решение, пак трябва да го съгласуваме с Европейския съюз. Миналото лято по това време между другото целият Европейски съюз имаше идея това да го направи. Голяма част от страните гласуваха против, така че не стана. Шансът да стане тази година е малко по-голям, но не бих казал, че е огромен. Просто тази политика ни е вързана с общата политика на Европейския съюз и България няма много поле за действие.

Относно другите цени, на храните, те също са пазар. Някои от тях са по-регионален пазар, а някои са световен пазар, но държавата и определени министерства освен да правят проверки, както ние масово правим, за да няма спекула в пшеницата, в царевицата и така нататък, кой знае какво не може да се прави. Има примери в някои държави, примерно в Съединените щати, където аз познавам добре, има твърда цена на млякото, по причина, че се използва и от децата. И там има горна цена на млякото, не може да го продаваш никъде, нито в магазини, нито в бензиностанции, на по-висока цена, много внимателно се следи. Но това е политика, която не е определена от министерство. Определена е от общата идея, че децата винаги трябва да имат мляко. Смятам, че този тип регулации, но те трябва да минават през парламента, през закони, могат да влязат в България за някои основни типове стоки. Но трябва да се внимава за кои.

Пенсиите ще се повишат повече от инфлацията

Като говорим за инфлация, анонсирахте увеличение на доходите. Какво точно? И какви са основните акценти в бюджет 2013, който се подготвя?
- Засега акцентите в бюджета, който все още е в подготовка, е увеличаване на пенсиите. Знаете, че преди седмица се говореше дали това да е пропорционално, в смисъл един и същ процент за всички, или да е прогресивно, пенсионерите с по-ниски пенсии да вземат повече. Направили сме и двата анализа, за да можем да ги предложим в парламента. И двата ще предложим в парламента. И целим с това процентът, какъвто и да е той за всеки един пенсионер, да е по-голям от натрупаната инфлация в тези последни три години, така че реално пенсионерите да са по-добре, отколкото са били в средата на 2009 година.

От там, разбира се, напоследък излизат и доста други групи хора. Примерно за МВР днес гледах, които казват - и ние искаме 25, в случая, процента увеличение. Тази сутрин си събудих голяма част от хората, преди да дойда тук, в министерството да питам колко е средната заплата в МВР. Не знам дали имаме време, така, да се догаждаме, но е доста по-висока, отколкото аз очаквах. Средната заплата, става въпрос на младши сержант до горе в МВР, 48 хиляди души, е 1004 лева средно. Това е доста по-високо от половината от министерствата и всъщност много сходно със средната заплата в Министерство на финансите, където работят хора, всички, с висше образование.

Мислите, че неоснователно искат протест хората в тази сфера ли?
- Значи, първият ми коментар е винаги цифрите. Както и вие сте добре подготвени за федерациите. Да кажем - средната в момента заплата в МВР, 48 хиляди души, всички се включват, е 1004 лева. Те искат 25 процента увеличение. Това ще стане 1280 лева средно. Хиляда двеста и осемдесет лева ще ги направи втори след едно друго министерство, в смисъл ще задминат всички останали министерства средна заплата и ще станат второто най-богато министерство от гледна точка на заплати.

В МВР, като искат високи заплати да се откажат от привилегиите

И е хубаво да се зададе въпросът - трябва ли МВР да получава вторите най-високи заплати в държавата? Аз бих казал - определено не, защото има много други министерства, които се занимават със строителство, със здравеопазване и т.н. Така че отсега мога да им кажа - 25 процента няма да получат в никакъв случай. Просто не е резонно. Но другото нещо, което е важно и смятам да го вкарам в разговора за бюджет 2013 година, да кажем. . . освен че получават хиляда и четири лева средно, те имат и най-дългите, понеже са по отделен закон, имат най-дългите отпуски. Всички ние получаваме по 20 плюс 5 дни, 25 дни, те получават 45 дни. Ние се пенсионираме на 63 години, те се пенсионират на 52 години. Като излезе някой служител от Министерство на финансите, получава до шест работни заплати като компенсацията, те получават до двадесет и четири.

Условията в МВР са по-добри.
- Са много, много по-добри от навсякъде на друго място. Така че ако ще се говори за увеличаване на заплати, да кажем - добре, тогава влезте във всичките норми, които всички останали министерства имат. И съм убеден, че ще има много интересен разговор през есента.

Другата голяма тема, свързана с бюджета, тема, която беше коментирана през последната седмица, това е финансирането на общините, диференциацията между. . . много добро развитие, вашият заместник Владислав Горанов миналата седмица даде за пример Бургас, много от общините, които са по-назад, ние си говорихме тук и за разликата, да речем, между Бургас и Видин. Част от кметовете са недоволни от рейтинговата система, защото всъщност ще подпомага по-добрите и така общините, които нямат средства, пак няма да имат средства.
- Понеже говорихме преди за спорт, само го отнесете към това и кажете. . . Значи, искаме в спорта да подпомагаме по-добрите. Звучи долу-горе разумно. Обаче като се отиде обаче в общините и се каже - трябва да се подпомагат по-финансово добрите, с повече инициативност, се чува - а, не, не трябва да е така, трябва да подпомагаме по-лошите. Което звучи абсурдно някак си, но по-голяма част от кметовете, които са в тази група, разбира се, си вярват, че това е правилната политика.

И всъщност тя е водена във времето. Във времето предишни правителства винаги в края на годината са раздавали пари за най-недобросъвестните, така да кажа, общини, най-финансово лошите общини, които, разбира се, пари, понеже те не могат да управляват пари, и са го доказали преди това, веднага изчезват в някакви сравнително лоши проекти. Аз искам това да го променя и общини като Бургас, има и много малки общини, които са в тази група, които добре се справят с парите, да им дадем допълнително повече пари, повече стимули, защото знаем, че те ще ги използват добре.

Като говорим за Бургас, доколко европейското финансиране помогна на българските общини да напреднат или съответно да изостанат в способността да управляват пари?
Ами, понеже и ти си от Бургас, имаш сравнението. Сравнението, което сега се дава, през лятото, е Бургас - Варна. Бургас - над 450 милиона евро. . .

Е, това сравнение дайте сега да не го правим, то е. . .
Има го. Но може да се направи в много такива общини. Варна е доста по-назад засега, макар че вече се амбицираха от сравненията с Бургас и напредват. И виждаш двата града колко са напреднали в последните години. Бургас винаги се дава за пример, Варна все още не. Но такива примери има много и на средно ниво. Габрово примерно, малък, сравнително малък областен център, който е много напреднал. Монтана или Видин не са напреднали както трябва. Така че европейските средства много, много помагат.

И една тема, която всъщност е заблуждаваща, общините казват - ама ние нямаме средства за съфинансиране. А всъщност средствата им за съфинансиране са безплатни, те могат да ги получават от фонд ФЛАГ, където срещу нула лихва всъщност всяка община, която има добър европейски проект, получава съфинансиране. Така че това просто не е тема.

Единствената тема е инициативата на тези общини и кметове и дали те в предишни проекти не са направили някоя глупост, така, меко да го кажа, което вече им струва много, защото след финансова проверка се оказва, че някои пари липсват. . . е, тогава няма как да продължат. . .

Диференцираната ДДС ставка е грешна от икономическа гледна точка


Категорично отсякохте, че няма да има диференцирана ставка на ДДС догодина и за лекарствата, и за горивата. Не е ли обаче това начин да повлияе държавата по някакъв начин на вдигащите се рязко цени и на притесненията на хората и бъдещите протести да стихнат?
Начин е, но е грешен начин. Първо, е популистки начин, и второ - е грешен от икономическа гледна точка, защото ще има малък във времето ценови ефект и след това този ефект ще изчезне напълно. Виждали сме го в хотелиерството, както сме споменали.

Да започнем примерно от лекарствата. Какво ще стане - всичко ще стане лекарства, тогава хранителните добавки ще станат лекарства, голяма част от различните напитки ще станат лекарства, голяма част от храните ще станат лекарства. И то просто процесът ще позволи големи измами в ДДС-то, които трябва да се компенсират по някакъв друг начин, или няма да имаме пари за нещо друго, за пенсии например, или ще трябва да увеличаваме други данъци. Не смятам, че това е добрата политика.

Едно от големите финансови недоразумения с название БДЖ - субсидията им, развитието, пътническият транспорт ще продължи ли да го има, какво ще става с тези заеми? Миналата седмица разбрахме, че част от имотите на БДЖ ще бъдат прехвърлени на финансово министерство. Ще има ли хепиенд, или още дълго ще го почакаме?
Още ще го чакаме, просто защото с години се е разрушавало там, с години трябва да се гради. И този министър - Ивайло Московски, се справя много добре според мен. Предишни министри просто са заобикаляли темата, давали са си заеми на БДЖ, които сега избухват един след друг. Държавният бюджет трябва да ги плаща. Аз обаче не искам държавният бюджет да ги плаща, защото пак това отнема от всички други пари. Така че фокусираме се те да си плащат тези заеми с някаква помощ от нас.
И това става, но става сравнително трудно. Но трябва да я има тази дисциплина. Ако я няма тази дисциплина, както преди са правили. . . три заема всъщност в момента са взели от Световната банка и от Европейската банка, които тежат на сегашното ръководство. Но и ръководство, и синдикатите там трябва да разберат, че държавата не е длъжна на БДЖ. Влади даде този пример, че средно на човек плащаме по 50 лева, а всъщност сметката е малко по-различна, средно на човек плащаме около 100 лева - от пеленачетата до най-възрастните хора. И ако запитате. . .

За издръжка на железниците.
- За издръжката на БДЖ и на НКЖИ, защото там даваме 440 директна субсидия, плюс това, което сега им покриваме, някои от заемите. Няма как да е така. Те трябва всъщност да помагат на хазната, а не обратното - постоянно да искат от хазната. И тези имоти, само да завърша, няма да дойдат във финансовото министерство, но ние ще им ги отнемем от тях и ще ги дадем на пак общините, които. . . на кметове, на областни управители, които могат да ги. . .

На отличниците ли само?
Не, който, който иска. Но пак ще имаме този рейтингов ефект - тези, които добре управляват финансите, значи добре управляват и имоти.

Добре, но в крайна сметка истината е следната, това е един проблем, който е натрупан с години, ясно е, че не може да има мигновено решение, но въпреки това ще продължат ли българите да имат железопътен транспорт, пътнически, и да са спокойни, че няма да затворим железниците?
Определено ще имат. Железниците няма да се затворят. Аз съзнавам, че той с годините е натрупван и затова финансовото министерство помага, доколкото може. Ние единия заем от Световната банка, 1995 година който е взет, вече го изплащаме ние. Втория заем пак една част започваме да го изплащаме ние от бюджета. Но искаме и те все пак нещо да изплащат. Но пътнически транспорт. . . БДЖ транспорт ще има. Той е всъщност много перспективен. Това е всъщност екотранспортът на бъдещето, там се инвестира много…


Симеон Дянков в кабинета си
Фотограф: Надежда Чипева
www.dnevnik.bg
 
Публикува се по:
http://www.dnevnik.bg/intervju/2012/08/21/1891730_simeon_diankov_gorivata_sa_sezonna_stoka_prez_esenta/
незначителни съкращения