Предстоящи Събития

175-ата годишнина от рождението на Васил Левски празнуват в Аржентина

19 юли 2012

 

 В Лас Бреняс, провинция Чако, Аржентина, на 21 юли 2012 г. предстои тържествено честване на 175-ата годишнина от рождението на Апостола на Свободата Васил Левски.
Предвижда се откриване на паметна плоча, посветена на голямата дата. Слово ще произнесат вицегубернаторът на провинция Чако Хуан Василефф Иванофф, кметът на Лас Бреняс Виктор Омар Мачука и Стоян Михайлов, консул на Република България в Република Аржентина.
Културната програма на тържеството включва нареждане на изложба „Васил Левски в снимки и спомени” и концертна програма. Танци ще предложи младежка формация към фолклорния състав „Седянка” от град Берисо.
За делото на Апостола ще говори Омар Ценов, журналист, писател, историограф, бивш кмет на Лас Бреняс.
По-късно, след тържествената празнична вечеря, празнична концертна програма ще изнесе фолклорният състав „Седянка”, създаден към културно дружество „Иван Вазов”, Лас Бреняс.
Председателят на културното дружество на българите „Иван Вазов” в Берисо Ружка Николова ще представи пред събралите се поздравителното писмо до сдруженията на сънародниците в Аржентина, по случай светлата дата, изпратено от председателя на Държавната агенция на българите в чужбина Росен Иванов.
Програмата на тържеството е съставена при взаимодействието на посолството на Република България в Република Аржентина, губернаторството на провинция Чако, кметството на Лас Бреняс  и българското културно дружество „Иван Вазов”, Берисо.