КАЛЕЙДОСКОП

Експлозия от звуци, багри и усмивки във Валенсия

09 юли 2012

 

Експлозия от звуци, багри и усмивки във Валенсия…Така с едно изречение може да се опише Съборът на българите във Валенсия „Гергьовден“, организиран от Асоциацията на българката ,,Бялата лястовица”.

 

Стотици българи от Валенсия и околностите се стекоха в местността ,,Светия дух” край Жилет. Желаеха да прекарат в красивата местност един незабравим пролетен ден сред природата. Най-нетърпеливите рано сутрин бързаха да запазят местата си по-близо до все още монтиращата се сцена, за да се насладят, по-късно през деня…на очаквани с вълнение и особено настроение български песни и танци.
Междувременно, организаторите трескаво подготвяха сцената, както и местата, където щяха да се преобличат танцьорите и певиците. Постараха се да осигурят електричество и много, много други неща, необходими, за да останат всички дошли на събора зарадвани и доволни.
Поводът за събитието е настъпващата пролет и православният празник - Гергьовден. Целта на събора не се изчерпва само с това да се съберат на своеобразна среща българите в областта. Основната задача е и да представят там състави и ансамбли, както и певици, към различни асоциации, които, било на професионално или непрофесионално ниво, се занимават с български фолклор.
Програмата започна с малък рецитал, подготвен от малките ученици от училище ,,Родолюбие“ и Детска градина ,,Щастливо детство“ към Асоциация на българката ,,Бялата лястовица“. Сетне, с кратък поздрав към събралите се, към гости и участници в програмата, се обърна председателката на асоциацията Сийка Мудиева.
Празничната фолклорна програма преди обяд беше открита от състава за народни песни и танци към училище ,,Родолюбие”. Последваха изпълнения на танцов състав ,,България” към Асоциация ,,Св.Св.Кирил и Методий” от гр. Палма на о. Майорка. През тази първа част на събора публиката се наслади и на танците, изиграни от танцова формация ,,Веселие” към Асоциация ,,Прогрес” град Валенсия. 
В кратката почивка между двете части на фолклорната програма неспирни хора и ръченици огласяха местността. Всички събрали се бяха поканени на хорото. И то се виеше в няколко кръга… Малки и големи не пропуснаха възможността да се включат и забавляват.
През втората част на празника на сцената се редуваха изпълнения на Ансамбъл ,,Българи” към Асоциация ,,Балкан” град Хатива и този на домакините от Танцов състав ,,Българска роза” към Асоциация на българкара ,,Бялата лястовица” град Валенсия.
Ето какво видяха и чуха събралите се на този незабравим ден на българската духовност и култура: Тракийска ръченица, Копаница, Тракийски танц, Дайчово хоро, Танц ,,Нашенки”, Шопска сюита, Празнична сюита, Танц ,,Везала Рада”.
 
Много емоционално бяха посрещнати песните, изпълнени  от Лидия Данчева и Тони Балева.
Тази инициатива, подета от Асоциация „Бялата лястовица”, води началото си от преди три години. Съборът е трети по ред. Пристигналите на проявата танцьори и певици стоплиха сърцата на всички. Заредиха ни с енергия.
Всички участници получиха от организаторите поздравления, благодарствени писма и грамоти.
Информацията е предложена от г-жа Царинка Панева, учител към НУ „Родолюбие“ Валенсия