КАЛЕЙДОСКОП

Български събор в Канада

04 юли 2012

 

От няколко години живеем в Канада. Основали сме училище за народни танци и обичаи „ Игранка”. 8 години се занимаваме с популяризирането и разпространяването на българските хора и обичаи в Северна Америка. През 2004 година ни се роди идеята да направим Български събор в Канада. Искахме обаче съборът да бъде именно селски, а не просто събор, т.е. в него да има неща, характерни за старите български събори, в които нямаше чалга и съвременни технологии. И сега идеята е реалност.
 
На нашия Събор предложихме типичната за такива събития българска храна: курбан, кебапчета, печено агнешко, тулумбички и баклава. Показахме и стари занаяти, като предене с хурка и вретено, тъкане на обикновен рамков стан, плетене. И черешово топче!...Наяве.
 
Топчето и каручката направих сам в задния двор на къщата ни в Торонто. Липсата на образци ме принуди буквално да измислям наново устройството им, но мисля, че се справих. Това лято ще донеса и последното колело, което ще ни позволи догодина да направим каручката четириколесна.
 
Та открихме българския събор с пукот на черешовото топче, с кукерска игра и с благословия за прочистване на мястото от лоши сили. Проведохме състезания по хвърляне на пънче, дърпане на въже, народна топка, футбол и скачане на въже.
 
Радостта на гостите на събора от двуколката и използването и на тазгодишния събор надминаха очакванията ни - от дванадесетте часа на събора, тя си е почивала може би само един по време на представленията на танцовите състави. В нея постоянно имаше впрегнати татковци, които теглеха тумби от весели деца. Черешовото топче също предизвика огромен интерес. Всички се тълпяха да го разглеждат и да си правят снимки до или на него.
 
…За всеобща радост пукнахме три пъти с топчето – в чест на откриването на Събора и за рождените дни на няколко госта. И видът на Събора, и каручката, и топчето са първи по рода си прояви, извън България. Мисля, че новост за българските общности в чужбина са организираните от нас празници с представяне на кукери и нестинарски танци. Всичко това ние правим с огромна любов, защото сме израснали с тези празници и традиции и имаме желание да ги покажем на българите тук, дори и на тези, които не са ги виждали в Родината, на децата си и на канадците.
 
Благодарим на всички организатори, участници и гости за провеждането на Българския събор в Канада, както и за подкрепата им за цялостната ни дейност. Вярваме, че следващият събор догодина ще бъде още по-хубав!
 
Информацията е предоставена от Катя и Недялко Тилеви, Торонто, Канада