КАЛЕЙДОСКОП

Европейски проект и български фолклор във Валенсия, Испания

03 юли 2012

 

Асоциация „Прогрес“ беше съорганизатор на Европейския проект Младежи в действие – „Животът е театър – ние сме актьори“, който се проведе във Валенсия, Испания от 17 до 23 юни 2012 г. с участието на  младежи от 12 европейски страни.

 
Целта на проекта бе да се запознае обществеността с проблемите на имигрантите и да се работи за постигане на културното и социалното им приобщаване.
 
На кръглата масапредставители на имигрантски колективи от Европа, Латинска Америка иАфрика изложиха опит и идеи за интеграция. Предоставена беше информация за българските имигранти и интегрирането им в Испания.
 
Целите на проекта бяха осъществени и чрез работа по групи, разговори, курсове и други мероприятия, свързани с изследване на проблемите на имигрантите, начините за подобряване на положението им, срещи с имигранти от първо и второ поколение, обсъждане на идеи за социални проекти и др.
 
Международната проява беше закрита със специално организиран за целта празник. Участниците донесоха типични за страните им ястия, включиха се в театрални представления и играха национални танци. Фолклорната формация „Веселие“ към асоциация „Прогрес“- Валенсия  поздрави всички присъстващи с български народни песни и танци.
 
Информацията е изпратена от г-жа Пепа Златева, Валенсия, Испания