КАЛЕЙДОСКОП

Български музиканти и изпълнители от Белгия и Нидерландия на "Флореада 2012"

26 юни 2012

 

При огромен интерес от страна на публиката, във Венло, Нидерландия се провежда световното градинарско изложение „Флореада 2012”. Участват повече от 150 фирми и организации...
На 9 юни на „Флореада 2012" се състоя Българският ден. Българският павилион беше изпъстрен с цветя; предложени бяха билки и подправки. Павильонът привличаше гостите с чудни багри и ухания.
Център на вниманието стана цъфналата „казанлъшка роза”, представена от българската фирма „Експоцентър ООД”. Посетителите на изложението можеше да видят и други продукти на български производители, използвани като суровина в козметиката и хранителната промишленост етерични масла.
В специално издигнат за целта павилион на входа на парка посетителите на изложението можеше да дегустират български вина и да бъдат запознати с традициите на винопроизводството в България.
В Българският ден на форума беше предложена интересна и разнообразна българска културна програма. Съорганизатори и спонсори на събитието бяха българи в Нидерландия.
Празникът беше посетен от много хора. Скъпи гости бяха посланикът на Република България в Хага г-н Никола Колев и г-н Ханс Гилисен, кмет на община Vernay, квартал на Венло, където е издигната "Флореада 2012".
Културната програма беше изготвена от Татяна Колева, едновременно солистка и диригент на групата Youth Percussion Pool от Консерваторията в Грьонинген. Всички изпълнители бяха холандци. Това не им попречи да изсвирят блестящо „Ръченица” от Петко Стайнов.
С вариации на тема „Дилмано, дилберо” от Александър Владигеров пианистката Ани Аврамова също впечатли присъстващите.
Танцовата група „Светулка” от Антверпен, с ръководител Светла Станчева, представи на празника няколко традиционни български танца. Изпълненията сигурно биха възхитили и професионалисти…По-късно и децата на Светла изсвириха на блок флейта няколко музикални произведения.
Дълго ще се помни този празник, осъществен със съвместното и безвъзмездно участие на българи музиканти и изпълнители от Нидерландия и Белгия - и от нас, българите, и от холандците. Споменът ще е благороден и ще предизвиква усмивки.
Информацията е предоставена от г-н Иво Добрев, председател на Българо-белгийската асоциация BuBelFriends, Антверпен, Белгия