КАЛЕЙДОСКОП

Съборът „Кубрат събира потомците си” в Украйна

25 юни 2012

 

 Инициатива по случай 100-годишнината от намирането на съкровището на Хан Кубрат — владетеля на Първото Българско царство — Стара Велика България, и по случай 1380-годишнинаната от нейното основаване

Един от важните фактори, символизиращи приятелството и взаимното разбиране между Украйна и България, е общото историческо минало на нашите народи, идващо от вековете.
Намирането през 1912 г. в с. Малое Перещепино, Полтавска обл., съкровището на Хан Кубрат — владетеля на Първото Българско царство от VII в. н.е., е убедително доказателство за нашите общи корени, което ни дава повод и право да разширим, укрепим и пропагандираме тази историческа истина.
В тази връзка редакцията на Всеукраинския държавен вестник за българите в Украйна “Роден край” обяви за своите читатели 2012 година за“Година на българските съкровища по света”. И в контекста на казаното на 9-10 юни (съкровището е намерено на 11 юни 1912 г.). в с. Малое Перещепино, Новосанжарски р-н, Полтавска обл., редакцията на в. “Роден край” организира мащабното събитие - събора “Кубрат събира потомците си”. Инициативата се провежда по случай 100-годишнината от намирането на съкровището и 1380-годишнината от деня на основанието на Първата Българска държава — Стара Велика България (632-651). Съборът е значима родолюбива инициатива. Поставил си е като задача утвърждаването на историческата истина, насочен е към самосъзнанието на сънародниците, към задълбочаването на българо-украинските връзки. 
В Събора взеха участие голямо число родолюбци, интересуващи се и пропагандиращи тази историческа истина, от различни кътчета на Украйна — градовете Одеса, Днепропетровск, Донецк, Мелитопол, Севастопол, Симферопол, Киев, Суми, Житомир, Полтава, Рени, Приморск, Измаил, Николаев, Херсон, Иличевск, Кировоград, Ровно, Арциз, селата Делени (Арцизко), Дмитровка (Татарбунарско), Червоноармейское и Ореховка (Болградско), а също гости от България — гр. Панагюрище, от гр. Кишинев, Молдова.
Стана традиция, освен българи и украинци, в проявата да вземат участие и представители на татарския, кримско-татарския, гагаузкия, чувашкия етноси, идентифициращи се като потомци на Кубрат, което доказва общата ни генетическа връзка с протобългарите.
Многообразието на двата дни на събора, наситени с интересна програма за участващите в него,  се превърнаха в незабравим празник, както за съборяните, гостите на мероприятието, така и за жителите на неголямото украинско село на Полтавската земя, която пази праха на великия български цар — Хан Кубрат.
В първия съборен ден, 9 юни, към мястото, където е намерено съкровището, от сутринта се стичаха много хора, дошли да се поклонят на великия Хан Кубрат, за да отбележат важната историческа дата — 100-годишнината от намирането на съкровището. След официалното полагане на цветя на паметника на Хан Кубрат, установен през 2001 г., благодарение на българската обществена инициатива, прозвучаха химните на двете държави — Украйна и България. С приветствени думи към съборяните се обърнаха главният редактор на в. “Роден край”, депутат на Световния парламент на българите, инициатор и организатор на проведеното мероприятие Дора Костова, депутатът на Върховната Рада на Украйна от III свикване, един от водещите организатори по установяването паметника на Хан Кубрат Николай Габер, Първият секретар на Посолството на Р България в Украйна Веселин Узунов, сътрудникът на Управлението на културата и туризма на Одеската областна държавна администрация Ольга Тарасова, представители на местните власти: председателят на Новосанжарската районна държавна администрация Сергей Шовкопляс, зам.-председателя на Новосанжарския районен съвет Николай Перерва, кметът на сгт Нови Санжари Андрей Река, кметът на с. Малое Перещепино Виталий Мазан. С приветствени думи също излезе представителят на кримско-татарския народ, член на управлението Меджелис, главен редактор на кримско-татарския вестник “Голос Крыма” Ельдар Сеитбекиров, родолюбка от гр. Панагюрище, Р България, Елисавета Георгиева, председателят на Приморското градско дружество Леонид Радков, председателят на Кировоградското българско дружество “Нашите хора” Сергей Осадчий, председателят на Киевското българско дружество “Родолюбие” Весела Залогина. А също ярките личности в българския културен живот, неравнодушни към събитието българи с отворено към всичко родно сърце: Илия Балев от гр. Мелитопол, Владимир Стафидов от гр. Денпропетровск, прочут фотохудожник Иван Кара от Севастопол, един от активистите в установяването на паметника на Хан Кубрат Михаил Ченков от гр. Житомир. Бяха зачетени поздравителни адреси от председателя на Асоциацията на българите по света Александър Чирков, зам.-министъра на културата на Украйна Юрий Богуцкий, Посланика на Р България в Украйна Николай Балтажи, началника на Отдела за работа с националностите и религиите Ярослава Резникова, председателя на комисията по културата, гражданското общество и медии при Народното събрания на Р България Даниела Петрова.
По случай 100-годишнината от намирането съкровището на Хан Кубрат в с. Малое Перещепино и по случай 1380-годишнината от деня на основанието на Стара Велика България редакцията на в. “Роден край подготви за съборяните много подаръци и изненади. По време тържествената част главният редактор на в. “Роден край” представи на всички специална значка, максимално наситена с информация за това важно за българите събитие и брошури, наситени със снимки и фактологически материал за намирането на съкровището, за Хан Кубрат, за паметника, които бяха връчени на участниците в Събора.
Редакционната колегия на в. “Роден край” организира изложби на картини, участващи в двата провеждани от редакцията конкурси. Едната от изложбите представяше детски рисунки, участващи в провеждания от редакцията на вестника ежегоден конкурс “Аз съм българин, и това значи…” и втората — специално организирания към събитието конкурс “Великото съкровище на Велика България”. Действаше изложба на архивни снимки “Тук сме, за да се проникнем с българското величие” — нагледна история от момента на установяването на паметника и проведените на свещеното място Кубратови събори на българите в Украйна.
В празничния ден, на поляната, където се намира паметникът на Хан Кубрат, в обкръжение на вековните елхи, всичко живееше и дишаше с българското. Това чувстваха всички присъстващи, които се наслаждаваха на тази атмосфера, дарявайки и в същото време попивайки неописуемите чувства и емоции, които именно в този ден с пълна сила проявиха чувството на гордост за своето историческо минало, своята национална принадлежност.
Кулминационна точка на събитието стана зачитането от Дора Костова възвание към Президента на Руската Федерация Владимир Путин и директора на Държавния Ермитаж в гр. Санкт-Петербург Михаил Пиотровский за възможно връщане на Малоперещепинското съкровище в родината Украйна, а именно в гр. Полтава. Тази идея беше възприета от участниците в Събора много положително и се оказа много уместна и правилно построена, каквото и доказаха съборяните, подписвайки този, вече исторически, документ.
Редакцията на в. «Роден край» организираха за съборяните “Кубратов привал” (полева кухня), по време на която, вече в свободна обстановка, всеки можа да общува един с друг, да направи снимки със своите единомишленици или просто да се наслади на красотата на елховата гора. Не мина тук и без традиционното българско вино и българска трапеза, и както връхна точка на масовото народностно действо — традиционното българско хоро.
Следвайки програмата, участниците в събора “Кубрат събира потомците си” посетиха музея на украинско-българската дружба в Малоперещепинското ООУ, на прага на която с хляб-сол делегацията беше посрещната от облечените в украински национални носии ученици на училището заедно с педагогическия колектив. От името на редакцията на в. “Роден край” Дора Костова подари за музея изложбените фотоснимки, които отразяват важни събития на историята от деня на установяването на паметника на Хан Кубрат през 2001 г. и до ден днешен, историята на съборите, проведени от редакцията на в. “Роден край” и широката общественост. Също така от името на редакцията на музея бяха предадени картините на участниците в конкурса “Великото съкровище на Великата България”. За история, свързана с намирането на съкровището и неговата съдба, подробно и интересно на всички присъстващи разказа учителят по история Анатолий Береза.
Изключително впечатление на местното население направи подаръкът от участниците в Събора — празничен концерт в Дома на културата на селото, събрал както организаторите на Събора, гостите, така и жители на с. Малое Перещепино. Събралите се бяха зарадвани от изпълненията на народният ансамбъл “Роден край” от гр. Рени с ръководители Наталия и Анатолий Чобан, танцовото изкуство демонстрира танцовият състав “Надежда” от с. Дмитровка, Татарбунарско, с ръководител Надежда Гайдаржи. С големи аплодисменти бяха посрещнати солните изпълнения на малката звездичка от с. Делени, Арцизко, Александра Чербаджи, родолюбивия българин Илия Балев от гр. Мелитопол, Фаина Мартинова от гр. Арциз, която се прояви не само в роля на прекрасна певица, но и като талантлив конферансие. С изяществото на движенията, с вложената мисъл и рисунъка на народния танц силно разчувства кримско-татарският танцов дует от гр. Симферопол, създаден към държавната филхармония на гр. Евпатория, Елвира Зайнулина и Рамиз Юсупов. Изпълненията на артистите бяха бурно и продължително аплодирани. В края на вечерта директорът на ДК Людмила Баштова благодари за прекрасния вечер, незабравимия празник, подарен на жителите на село, и връчи на Дора Костова голям празничен кравай в знак на благодарност за организирания в Малое Перещепино празник.
Вторият ден на Събора започна с “кръгла маса” на тема “Само почитайки своето минало — можем да говорим за бъдещето”. Проявата се състоя в Нови Санжари. Доклади изнесоха докторът на историческите науки, доцент в катедрата по педагогика, културология и история на Полтавския университет на икономиката и търговията Ирина Петренко, както и кандидатът на историческите науки на Полтавския национален технически университет Наталия Самойленко. Ирина Петренко и Наталия Самойленко са ученици на прочутия изследовател Вера Никаноровна Жук. Тя е посветила научната си кариера на изучаването на темата за Стара Велика България, нейния владетел Хан Кубрат, Малоперещепинското съкровище, ролята на Стара Велика България във формирането на държавността на тази територия и т.н. След представените доклади участниците в “кръглата маса” имаха своите минути да споделят мисли по вълнуващите ги теми.  По-късно бяха представени четири книги, издадени наскоро от редакцията на в. “Роден край”, както и най-новото издание: “20 години “Роден край” — огнище и трибуна на българското национално-културно възраждане в Украйна”. Изданието разглежда 20-годишната активна творческа и обществено-родолюбива дейност на редакцията на вестника. В края на “кръглата маса” участниците получиха екземпляри от изданията.
Сбогувайки се с гостоприемните Нови Санжари, съборяните тръгнаха към Полтава — отидоха в гр. Балтавар: лятна резиденция на българските ханове. В незабравимата екскурзия съборяните бяха поведени от… споменатите вече авторитетни учени Наталия Самойленко и Ирина Петренко. Групата посети историческата част на града, знаменития паметник на орела, Краеведческия музей, реката Ворскла и други забележителности. Хората научиха интересни факти от живота на прочутите исторически личности, свързани с красивия, тих и тънещ в зеленина град. Сетне се сбогуваха с Полтава и със земята, която пази паметта за историческите процеси с 14-вековна давност, която насочва размисъл и буди светли чувства на преклонение към владетеля на Стара Велика България Хан Кубрат…
Материалът е предоставен от г-жа Дора Костова, гл.редактор на в.”Роден край„ , Украйна