КАЛЕЙДОСКОП

България в Малага, Испания

18 юни 2012

 

Слънчева и гостоприемна Малага всяка година дружелюбно "разтваря обятия", за да събира и обединява представители на различни националности. Предоставя  им възможности  за участие  в културните  мероприятия.  В тях чужденците представят  своята страна, обичаи, бит и култура.
Много на брой са празниците в Испания. Седмицата на културата в Малага през тази година почти съвпадна с Фестивала на книгата. Домакините издигнаха  щандове, украсени със знамена, отрупани с  различни стоки, предлагащи битови предмети, сувенири.
Щандът ни  магнетично притегляше посетители. Българското участие излъчваше сила и обич към родината. Изложихме и картини на художничката Ася Цолова. Представихме керамични сувенири. Българският дух се усещаше и след приключването на събитието.
Обичащите гастрономията и кулинарните специалитети испанци, можеше да открият при нас български закуски, баници, кексове. Посетилите щандовете не скриваха задоволството си.
Представянето на българите получи заслужена висока оценка от кмета г-н Франсиско де ла Торе. Местни издания отразиха българското участие в инициативите, организирани от испанските ни домакини.
Включихме се и в музикалната програма. Десислава, която пее на няколко езика, изпълни „Една българска роза”. Разплака публиката. Кратко каза и за изключителния български поет и революционер Христо Ботев.
Асоциацията ни с удоволствие участва в инициативата. С осъществяването на инициативата организаторите са си поставили задачата да способстват за интеграцията на имигрантите и запознаването на местните хора с различни култури. В събитието се представиха десетки организации на хора от три континента.
Сдружението ни и Десислава получиха от организаторите по време на тържественото закриване на проявата статуетки.
По предоставена информация от г-жа Петранка Костадинова, Асоциация България – Малага 2010, Малага, Испания