КАЛЕЙДОСКОП

100-годишнината от смъртта на Пенчо Славейков отбелязват в Италия

14 юни 2012

 

На 10 юни 2012 г. бе отбелязана 100-годишнината от смъртта на Пенчо Славейков в Брунате, Комо.
 
На честването на годишнината присъстваха: г-н Росен Иванов, председател на Държавната агенция за българите в чужбина; г-жа Снежана Христова, президент на Културна асоциация “Пенчо Славейков” - главен организатор на събитието; г-жа Паулина Тихолова, директор на Българско училище към БПЦО “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Рим, г-н Тодор Стоянов, временно управляващ, изпълняващ длъжността посланик на Република България в Италия; г-жа Надя Кантарева-Барух, директор на национално издателство “Аз Буки”; г-н Давиде Бодини, кмет на община Брунате – домакин на събитието и други представители на италианската местна власт, както и представители на българската общност в Италия.
 
Пред събралите се председателят на ДАБЧ прочете поздравителен адрес от името на г-н Бойко Борисов, министър-председател на Република България и връчи благодарствени писма от името на г-жа Даниела Петрова, депутат от 41-вото Народно събрание и председател на Комисията по култура, гражданско общество и медии. Честването продължи с рецитал на стихотворения на Славейков, изпълнени на български и италиански език от Снежана Христова, президент на Културна асоциация “Пенчо Славейков”, както и стихотворения, представени от учениците на Българско училище към БПЦО “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Рим. В памет на българския поет беше изпълнен концерт за сопрано, тромпет и пиано от музикално трио “София”.
 
Председателят на ДАБЧ разговаря с Паулина Тихолова, директор на Българско училище към БПЦО “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Рим, относно новосъздадените училища в Анцио и Лавиньо, функционитащи към БПЦО “Св. Св. Кирил и Методий” под ръководството на г-жа Тихолова. Директорът запозна представителите на агенцията с учебния процес и предостави информация относно дейността на новите учебни звена, които са основани благодарение на високата активност и добрата организираност на бързо нарастващата българска общност в региона. През месец октомври 2012 година ще се чества тържествено 10-годишнината от основаването на българската общност в Рим.
 
Светослав Манолов, експерт в ДАБЧ
Дирекция „Български общности и информационна дейност”