КАЛЕЙДОСКОП

Празнуват във Франкфурт. Книгата е прозорец към света

01 юни 2012

 

Книгата е прозорец към света

 
 
Под това мото протече празникът посветен на 24 май, Денят на българската просвета и култура, в българското училище във Франкфурт на Майн.
На 26 май се събрахме ученици, учители, родители и приятели да отбележим деня на Св. св. Кирил и Методий. Под звуците на химна „Върви народе възродени“, който ние всички запяхме, с обкичения с цветя портрет на солунските братя в ръце, децата се качиха на сцената. Застанаха със светещи от радост лица, красиви в белите си бродирани ризи и започнаха, по детски искено и развълнувано, да рецитират стихове и да пеят песни в прослава на Кирил и Методий, в прослава на знанието и на своя верен другар книгата.
Като едно малко прозорче към света, което да отворят и като награда за старанието през учебната година, децата получиха от своята учителка по една книжка с български народни приказки.
След това учениците от втори клас показаха на родителите как не бива да възпитават децата си, чрез драматизация на „Галеното Миме“ от Асен Босев.
В края на представлението малките артисти бяха възнаградени със заслужени аплодисменти.
Децата от училището, тяхната учителка и всички гости бяха поздравени с две песни, изпълнени от Николай Бодуров.
Последни в програмата се включиха танцьорите от интернационалния танцов ансамбъл „Славия“. Тяхното изпълнение накара сърцата ни да затуптят силно, по български, и всички заедно се хванахме на празничното хоро.
Ученици и гости разгледаха изложбата, посветена на българските будители, която през април получихме от Държавната агенция за българите в чужбина.
Празникът приключи с весели детски игри.
 
Материалът е изпратен от М.Русанова, Франкфурт, Германия