КАЛЕЙДОСКОП

Български празници във Валенсия

31 май 2012

 

Във Валенсия на 26 май се организират два празника. И двата са посветени на 24 май – Деня на българската култура и просвета и на славянската писменост: два празника в името на една идея и една мисия; два празника, които събират много хора – всеки със своя голям светъл ден и празник в сърцето и душата. Празнуват на 26 май със специално организирани тържества двете български училища във Валенсия – „Васил Левски” и „Родолюбие”.
По обяд на 26 май честват светлия празник Асоциация „Прогрес” и българското училище „Васил Левски”, привечер, същия ден тържество правят асоциация „Бялата лястовица” и българското училище Родолюбие”.
За празниците и общуването
Празниците не разделят, а свързват. Всяко българско училище празнува 24 май. Нали е празник на духовността…и на българската просвета. Не е въпрос на конкурентна среда и конкуренция при съставяне на празничната програма. И това може да го има, да желаят двете училища да правят празниците поотделно, но не е главното:  празниците съдържат висока духовна стойност. Те изразяват светоусещането и отношението ни към култура и традиции. В този смисъл, обстоятелството, че всяко от двете български училища във Валенсия организира свое тържество, не е изненада. Празниците свързват семейства, събират приятели и познати, мотивират развитието на контактите, както и споделянето: разговорът се завъртва около наследниците – какво и как правят, какво и как постигат. 
Българските училища в чужбина са за сънародниците извор на надежда, а не само център за българска просвета. Особено важно за българските семейства е техните деца, попаднали в чужда културна среда, да съумеят да съхранят българската духовност.
Българските училища във Валенсия се родиха преди няколко години като потребност от образование и възпитание, потребност от обучение на роден български език. Хиляди българи пребивават в този испански град и край. Тук е съсредоточена многобройна българска общност, една от най-големите за територията на Кралство Испания, трудови хора, заети със селскостопанска дейност, гледане на деца, в ресторантския бизнес…в строителството, докато не ги споходи кризата.
Дошлите на празника не са словоохотливи, не търсят споделянето, по-скоро са леко загрижени, но горди и мотивирани с представянето на децата в програмата на празника, изразяваща българска духовност и славеща българския език и култура.
Събралите се родители, учители и семейни приятели на двете тържества във Валенсия са сърдечно поздравени от председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов.
Всички на сцената
И двете български училища във Валенсия са сред бенефициентите по Националната програма „Роден език и култура зад граница”. Сега и двете образователни звена са от утвърдените да продължат образователната си дейност, вече излъчени от списъка на българските училища в чужбина, съгласно постановление 334 на МС.
Първото впечатление, когато човек пристигне, минути преди тържествата, било в училищния двор, където се провежда тържеството на училище „Васил Левски”, било в залата на културния център, където се провежда тържеството на училище „Родолюбие” , е оживлението, което цари. Наляво и надясно щъкат на групички задъхани и забързани учители и ученици.
Лицата светят, градусът на напрежението расте. Всеки навярно мечтае да има своите минути слава на сцената, малко условно казано, естествено, желае да каже няколко думички, да си каже заучения текст във възхвала на българското слово и дух или някой друг стих. Постижение са изпълнените песни, сигурно по-дълго и много внимателно разучавани. Прозвучали на тържеството от сцената – те въздействат и разчувстват.
Програмата
Учителите са сред учениците на сцената. Трудно се прави рецитал, сравнително по-лесно се заучават отделни реплики.
Някой може да си пожелае и по-дълги текстове, които да звучат в програмата на празника, но никой не може да откаже от уважението и възхищението как децата мислят, разсъждават за и на родния език. При това го изучават допълнително, в края на седмицата, в занятия, след като са приключили седмицата по учебната програма в испанско училище.
Колкото до общуването с публиката, и младите надежди на училището, все още е трудно да се видят много свръхнадарени малчугани, но програмата е отворена за талантливите и можещите. В училище „Родолюбие” ни впечатляват дори с изпълнения и от класическия балет, и от художествената гимнастика, подвластни на различни възрасти. Сякаш за да убедят колко сме талантливи и колко много можем, понякога.
 
Българският фолклор
А ние със сигурност много можем да покажем и предложим в танците, в българските народни танци. Можем да ги изучаваме, докато сме по-малки. Можем и да ги изиграем на сцена - в самодейни колективи, като пораснем. Доказателство за това са българските училища в чужбина и концертните програми.
Българският фолклор присъства в Програмата „Роден език и култура в чужбина”. Присъства и на празниците и организираните тържества от сдруженията сънародниците във Валенсия. Когато зазвучи народната музика в залата, в редиците на събралите се настъпва особено раздвижване и оживление. За хореографията на танците – хорце, танц на цветята, ръченица - представени от учениците от училище „Родолюбие” се e погрижила Сабина Валчева. Групата за народни песни и танци към същото училище изпълнява народните песни „Цъфнало цвете шарено” и „Пуста младост”(ръководител Лидия Данчева) и танца „Тракийска ръченица”(хореограф Евелина Петрова).
Кулминацията на тържествата във Валенсия и сега е фолклорната концертна програма. Малки и големи играят български народни танци.
Испанците обичат танците. Културните събития чесно предлагат типични за родината на чужденците танци, среща на представители на различни националности, които пребивават в Испания, запознаване с различни култури. Не един и два пъти  в тези прояви е представен и български фолклор.
В дълбините на духовното…
Програмата „Роден език и култура зад граница” предполага освен много сериозен поглед към образованието, също така и насочване на специално внимание към изучаването на българските народни танци и закупуване на национални костюми.
Малчуганите ни в странство свикват да мислят при излизането от класната стая не за курс по айкидо и карате, нормално, както е у нас, а за курс по български народни танци. Години по-късно младите хора ще благодарят на училището, че са се приобщили към по-особения интерес към българския фолклор: българската културна идентичност ще интригува събеседника им (в Испания), независимо от причината на срещата и хоризонта на разговора, който ще се води.
Български фолклор представят в празничната програма, посветена на 24 май, както формация „Веселие”(хореограф Минчо Райков), участваща в празника на учениците и учителите от училище „Васил Левски”, така и формация „Българска роза”(хореограф Евелина Петрова), включваща се в празничната програма, предложена от училище „Родолюбие”.
Българските танци по-плътно насочват към духовната ти същност, към мислите за родния край и българското. Помагат да се отпуснеш и да се заредиш с енергия, заради напрежението в делника, който неминуемо предстои. При 23% средно за страната безработица за Испания – във Валенсия тя стигала до 43%.
Диалогът
Ясно е, че хората искат работа, притесняват се от това, че лесно губят работа, че в криза чужденците са най-потърпевшите, че дори толерантните към българите испанци се променят, застигнати от дългата и продължителна криза. Какво ли ще се случи при съкратени разходи, при икономика в рецесия и намаляване на работните места?
Българските училища в региона използват извоювана привилегия: занятията да се водят в класни стаи на испански училища. В  миналото остават годините, в които за провеждане на занятия като жест се ползвали …помещения на католическата църква.
Да, ама не. Има си особености и при отказа от наем….В съботния ден реално пак има финансови разходи за българските училища и за асоциациите на българите, създали такива училища и разработващи образователния проект.
Социалната тема е в мислите на учителите, в отношението към професия и пенсия, към създаването на ново училище или пожелано приоритетно финансиране на…най-успелите училища, с постижения в образователния процес, споделят свои мисли учители от училището „Васил Левски” в разговор с представителите на ДАБЧ.
Надеждата за позитивни промени, за ново решение и конструктивизъм в диалога със и на институциите идва и от друго. Предстои евентуално предоговаряне или развитие на процедури: решение на местната администрация да бъдат безплатно ползвани през съботния ден помещенията на испанските училища за образователна дейност, а не само през делниците в седмицата – както на практика е към момента.
Хоризонтите
Хоризонтите са ясни – повече български училища, по-стойностен образователен процес, повече деца, обхванати в процеса на обучение по роден език и литература, история и география на България, разностранна и съдържателна извънкласна дейност – вокални групи и групи за народни танци, кръжоци по приложни изкуства и рисуване… Под 15%-20% от българските деца в чужбина са обхванати в обучението в българските училища. Във Валенсия обаче са по-скоро сред най-напред класираните в този процес, погледнато откъм численост на училищата и развитието на образователните проекти.
През последните години се случи „бум” в създаването на български училища в чужбина. В конкурентната среда рязко се увеличи числото на учениците, които посещават занятия в тях. Така е и във Валенсия. При едно училище „Васил Левски” в града - 130-150 ученици посещават занятията, при две – 130 ученици са записани в училище „Васил Левски”, към 100 – в училище „Родолюбие”. Предстои откриване на ново българско училище в Торент.
С откриването на училището в Торент – реалностите могат да бъдат интерпретирани и така: други 20-30 български деца във Валенсия ще изучават родното слово. Инициаторите за този образователен проект са подали документи да кандидатстват по Програмата „Роден език и култура зад граница”.
Пожелаваме на всички български малчугани в българските училища по света да са прилежни и редовни ученици! Пожелаваме им много по-активно да общуват със съучениците си! Пожелаваме им и занапред редовно да са сред участниците в конкурсите ни!
Контактите
Активното общуване преминава през ангажиране в инициативи и дейности, през „натоварване”…с инициативи, през включване на малчуганите в кръжоци, през участието им в конкурсите на агенцията за родно слово, изобразително изкуство и народни песни. Български малчугани във Валенсия постигат това през годините.
Асоциациите на сънародниците имат ключова роля в разработването на общуването между българите. Помагат с направени от тях културни и образователни проекти, със създадени към асоциациите фолклорни състави. Важен е приносът към този сложен проблем и процес лично от страна на лидерите на организациите  - на президентката на асоциация „Прогрес”, г-жа Рени Младенова, както и за президентката на асоциация „Бялата лястовица”, г-жа Сийка Мудиева.
Г-жа Рени Младенова има определен принос в развитието на взаимодействието между български училища и сдружения на българите от Мадрид и Валенсия. Съдейства при провеждане във Валенсия на концерта в рамките на фестивал на български деца в Испания, за което е удостоена с Грамота на ДАБЧ на тържеството, състояло се във валенсианското училище.
С изобретателност, с нерв и постоянство, с диалогичност и толерантност в общуването се отварят много врати, към които обикновено се пристъпва с тръпнещо сърце или с притеснение: как и дали ще те разберат и подкрепят? Сийка Мудиева получава признание и доверие от испанската администрация за провеждане на големия празник в престижен културен център във Валенсия. Постижение, свързано с финансовите условия, с високия свободен наем, който, като правило, е искан и от асоциациите на чужденците. А „Бялата лястовица” е освободена от това: прави се месец на България във Валенсия.   
Българските събори в чужбина, на които се представя пред сънародници роден фолклор имат важна роля за активното изразяване на българското светоусещане и духовност. След Мадрид, такива събори се правят вече три години и във Валенсия. За приноса й към образователната и културната дейност, за създаването и развитието на инициативата - Събори с български фолклор във Валенсия, г-жа Сийка Мидиева е отличена на тържеството на 26 май с паметния медал „Паисий Хилендарски”, връчен й на тържеството в културния център от председателя на ДАБЧ Росен Иванов.
Да припомним, че вТретия събор на българите във Валенсия, състоял се неотдавна, по Гергьовден, участваха фолклорните колективи „Веселие”, създаден към асоциация „Прогрес” – „Валенсия”, „Българска роза”, създаден към асоциация „Бялата лястовица”, Валенсия, фолклорен състав „България”, създаден към асоциация „Св.Св.Кирил и Методий” в Палма де Майорка и „Българи”, създаден към асоциация „Балкан”, Хатива, област Валенсия. Всички те са отличени от организаторите с грамоти за съпричастността си към тази голяма родолюбива проява.
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”
Снимки:
Асоциация „Прогрес” – Валенсия
Асоциация „Бялата лястовица” - Валенсия