КАЛЕЙДОСКОП

Празнуват 24 май в Грац, Австрия

31 май 2012

 

Училище „Никола Й. Вапцаров“ – Грац и българският културен  клуб в Грац отбелязаха тържествено 24 май - празника на славянската писменост, българската просвета и култура. Най-малките възпитаници на училището, под ръководството на г-жа Теми Камбурова, откриха тържеството като изпълниха “Прела баба“ и тропнаха българското хорце “Буряно, Бурянке“. А вече грамотните първокласници изнесоха открит урок на многобройните си гости в залата и показаха завидни умения по български език. Тяхната учителка – г-жа Мария Атанасова им пожела с родителска обич и учителска подкрепа да стигнат и до върха „Наука“ и връчи на своя випуск първите грамоти.
След детската програма последва незбравим класически концерт на южнославянски композитори. Публиката се наслади на една великолепните „китка“ от изпълнения на Соня Златкова (солист) и Георги Младенов (пиано). Теми Камбурова (солист) изпълни „Прощално“ по стихове  на патрона на българското училище в Грац - Никола Вапцаров. Виртуозните изпълнения на китаристът Димитър Шарбанов - „Полегнала е Тодора“ и на руския хор „Мазайка“ смаяха всички в залата, а сръбските певици Доротея и Теодора Пантич накраха публиката да запее заедно с тях „Лиляно моме“. Вечерта ще остане в спомените на всички присъстващи и още дълго ще топли сърцата ни.
Само броени дни преди този голям празник училище „Никола Й. Вапцаров“ в Грац получи официално известие от д-р Боян Кулов – председател на Асоциацията на българските училища в чужбина, че нашето училище вече заема достойно място в Асоциацията. Тази новина своебразно овенча нашето усърдие и амбиция и ни мотивира с още по-голяма отговорност и ангажираност да работим за развитието на българското образование в Грац.
На многая лета!
 
 
Текст: Д.Опел
Ръководител на БУ „Никола Й. Вапцаров“ - Грац, Австрия