ПОСТИЖЕНИЯ

Български съдия спаси Лион от фалит

30 май 2012

 

От години френският град Лион е важен пристан за много български волейболисти. В момента нашата "колония" на това място наброява четирима състезатели и един... президент. Екипа на тима носят  националът Христо Цветанов, който е само от няколко седмици в отбора, Данаил Михайлов, Станислав Петков-Балки и Христо Тодоров. А техен шеф е волейболният съдия Красимир Тодоров. Именно за българския двигател на френския клуб ще разкажем сега. В никакъв случай не е пресилено да наречем Красимир Тодоров основен мотор на отбора, тъй като той е причината АСЮЛ Лион (Лион) в момента да е част от елита на френския мъжки волейбол и да разполага с доверието на жителите на целия град.

Красимир Тодоров преминава през хиляди препятствия, бори се с различни предизвикателства, за да може днес да е доволен, че волейболният клуб на Лион се намира там, където му е мястото. Приключението започва в далечната 1993 година, когато пристига във Франция, по-точно в Нанси, за да завърши образованието си. През следващата година семейството му се мести в Лион, където той се изявява като волейболен съдия, а жена му Ивалина е учителка. Малко по-късно, през 1998-а , след раждането на дъщеря им, Красимир Тодоров се насочва към треньорската професия във волейбола.

През 2004 година местният волейболен отбор се срива и е пред ликвидация. Клубът трупа дългове към френската осигурителна каса - URSSAF и е пред фалит. До този момент българският съдия няма нищо общо с управлението на отбора от Лион. В критичната ситуация обаче решава да стане част от спасителния план. Той и още няколко човека предлагат на местното кметство 10-годишен план, за спасяването и съживяването на затъналия клуб.

Още на следващата година Тодоров е избран за президент. На този пост той е и в момента, след като през това време е преизбиран два пъти.
С амбициозния шеф резултатите не закъсняват. От 60-70 състезатели през 2005 година, в момента картотекираните волейболисти са 250. Освен мъжкото, Лион вече развива и женско направление, което преди Красимир Тодоров да стане президент изобщо не е съществувало. Само за няколко години мъжкият отбор се изкачва от аматьорската лига National 2 до елита.

Любопитен факт несъмнено е постоянното присъствие на българи в клуба през различните години. След поемането на президентския пост през 2005-а Краси Тодоров назначава българина Людмил Давидков за треньор. Тогава в отбора играе и бившият национал Радослав Арсов, който носи фланелката на Лион в продължение на 3 години. С тяхна помощ отборът се изкачва в по-горната група и бележи чувствителен напредък. След като през сезон 2007-2008 Лион се разминава за малко с класиране в професионалната Лига B, това става факт през следващия. Тогава начело на отбора е французинът Фабрис Шалендар, който и до днес е действащият треньор на клуба. Върхът в историята на българското президентство в клуба е участието на тима този сезон в елитната група, където мери сили с най-добрите френски отбори.

През този дълъг период на непрестанно израстване на Лион, в клуба са оставили отпечатъка си много българи. Освен треньора Людмил Давидков и волейболиста Радослав Арсов, във френския тим играят Даниел Цветанов и Георги Тошков. Сега основна роля в отбора имат Дани Михайлов, Станислав Петков и Христо Цветанов. Синът на Краси Тодоров - Христо, също е неизменна част от отбора. 23-годишният разпределител е продукт на младата местна школа. Точно на талантите от нея разчита отборът за запазването на мястото си в елита този сезон. Амбициите на българския президент обаче не свършват при евентуален неуспех и изпадане в по-долната група. Красимир Тодоров се надява да задържи спечелените позиции досега, но мисли и за бъдещето на отбора. 
 Той има планове да привлече по-класни състезатели. Българите в тима са първата стъпка от осъществяването на тези идеи. Друг от проектите на Тодоров е свързан със създаването на Професионална юношеска школа, в която място може да намерят и някои български таланти. Изпълнението на тази идея също вече е започнало и скоро трябва да се получи специалното решение от френското министерство, което да даде зелена светлина за започването на здравата работа. 

Въпреки многобройните си ангажименти като президент на волейболен клуб, Краси Тодоров не забравя и другата си професия - съдийството. Той от години е международен рефер и често получава наряди за участие във важни форуми като Световната лига, женския турнир за Гран при, както и други отговорни международни състезания. Благодарение на тази своя професия, Тодоров следи отблизо много първенства и е наясно с нивото на повечето отбори. Познава добре и българското. За разлика от френското, според него, в българското отборите играят по-бавен волейбол, с малко изненади. Тодоров е наясно също, че у нас няма много равностойни отбори. "Нивото на френското първенство също западна, тъй като няма много класни състезатели, но като цяло е оспорвано и освен два отбора, всички други могат да поднесат изненади по всяко време", обяснява президентът на Лион. Като всеки българин и той следи изявите и на националния отбор. И смята, че очакванията към момчетата са доста завишени предвид моментната обстановка в България. Тодоров е убеден , че спортът в България трябва да е изцяло държавна политика и да бъде следен стриктно от съответните органи. Силно се надява българските национали да се класират за Олимпиадата в Лондон. Но смята, че факторът домакинство ще е огромна тежест върху плещите им. Убеден е обаче, че ако началото на турнира в София е успешно, това ще помогне на отбора в решителните тежки моменти в последните мачове.
Мая Ангелова, sportline.bg
Публикува се по:
BG VOLLEYBALL
http://bgvolleyball.com/new.php?id=8339