КАЛЕЙДОСКОП

24 май в Лион, Франция

30 май 2012

 

Вярна на традициите българската общност в Лион се събра, за да отпразнува 24 май, Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост. Тържеството беше организирано от Асоциация "Ешанж Рон-Алп България" с президент Христо Костов и в сътрудничество с асоциация „Български език и култура – европейско културно наследство”, създала училище „Иван Вазов” в Лион, чиито ученици се включиха в празничната програма.
Децата от българското училище "Иван Вазов" в Лион почустваха тръпката на този голям и светъл български празник, като се качиха на сцената и под светлината на прожекторите, под погледа на техните родители и на цялата бъкгарска общност представиха малък рецитал от подбрани стихчета за 24 май.
Най-малките бяха научили стихчета с първата буквичка от името им и положиха голямо старание да ги кажат правилно, което предизвикваше всеки път буря от овации сред публиката. Настроението се покачи и от изпълнението на песничката “Изгубила е Веселинка коланче“. И макар че учителите останаха малко в сянка, заслугата за този невероятен успех на малчуганите се дължи изключително на тяхната всеотдайност и любов.
Участието на децата продължи с красивите хореографии на Фикия Миловска, като по-големите представиха танц по песента “Катерино моме“, а така също и Сворното хоро. По-малките играха ръченица и както винаги заредиха публиката с добро настроение и много положителни емоции.
През  антракта женският танцов състав на новосъздадената асоциация « От извора » ни зарадва с оригиналното изпълнение на « Дайчово хоро » и танца « Трите пъти ».  Между участничките разпознахме майки и учителки.
Младите гости дошли от Пловдив « Омайниче » и Стара Загора « Усмивки » и « Бон мин », поканени от асоциацията Ешанж Рон Алп България, представиха популярни български песни.
Публиката беше възхитена от тази изпълнена с български таланти лионска вечер.
Материалът е изпратен от г-жа Стелиана Николов, българско училище „Иван Вазов”, Лион
 снимка: архив ДАБЧ