Предстоящи Събития

Празнуват 24 май във Валенсия, Испания

23 май 2012

 

Във Валенсия и региона предстоят няколко концертни програми и тържества, посветени на 24 май - Ден на българската култура и просвета и на славянската писменост.

 

В гр. Валенсия на 26 май, в 11.00 часа, празнична програма ще представят учениците, които ходят на занятия в българското училище „Васил Левски”, създадено от асоциация „Прогрес” – Валенсия, с президент г-жа Рени Младенова. Фолклорна формация „Веселие” ще поздрави събралите се за празника. Организаторите са планирали и благотворителен базар с цел подпомагане на храма „Свето Преображение Господне" в Болград. Тържеството ще се състои в училище Bari de Carme.    

 
Същия ден, на 26 май, в 19.00 часа, пак във Валенсия, ще се състои тържеството, организирано от асоциацията на българката „Бялата лястовица”, Валенсия, с президент г-жа Сийка Мудиева. Празнична програма ще бъде изнесена от ученици, които ходят на занятия в българското училище „Родолюбие”. Гостуват приятелски асоциации: „Северна звезда”, „Къщата на „Алжир”.  Тържеството ще се състои във Fundacion Bancaja.  
На 27 май, в 11.00 часа,  в Хатива, провинция Валенсия, ще се проведе тържество на учениците, които ходят на занятия в българското училище „Св.Иван Рилски” – Хатива, създадено от асоциация „Балкан” - Хатива, с президент г-жа Ваня Пенчева.Празничната концертна програма е озаглавена: „Азбука и спомени със сладко от смокини”. Тържеството ще се състои вкултурния дом на Хатива.  
Фолклорната формация „Веселие” от Валенсия е планирала включване в празника на българите в Гандия, организиран от асоциация „Мадара”, с президент г-жа Корнелия Драганова, който ще се състои също на 26 май. Там след празничната програма ще бъде прожектиран филмът „Шменти капели”, режисьор Владимир Карамфилов.
Българската общност в региона на Валенсия е от най-многочислените в Испания. Създадени са няколко сдружения на сънародниците и няколко български училища. Организациите активно взаимодействат помежду си.
Асоциациите на сънародниците са създали танцови състави.  Включват се в прояви, свързани със съхраняването на родното слово и традиции; в инициативи, в които се представя българска духовност и български фолклор.
Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов и Димитър Карарусинов, гл.експерт, референт за Испания, ще посетят тържествата на сънародниците във Валенсия и Хатива.