КАЛЕЙДОСКОП

Двоен празник за българите в Мадрид

14 май 2012

 

На 9 май българската общност в Мадрид се събра, за да отпразнува Деня на Европа и 5-годишнината от създаването на Испано-българския център за интеграция на имигранти към правителството на Мадрид. Салоните на центъра се оказаха тесни за множеството от сънародници и гости от други националности, дошли да разгледат изложбата графика „В търсене на идентичност” на младите и талантливи български художнички Виолета Апостолова и Цвета Петрова, да послушат фолклорни изпълнения и да дегустират вкусни хапки – типични за всяка една от страните в обединена Европа.
По стар обичай на вратата на центъра публиката бе посрещната с пита и сол, а народната певица Искра Костадинова – хористка от ансамбъл “Пирин фолк”, допълни българската традиция още на прага гостите да бъдат поздравени, като запя македонски песни.
Пред Испано-българския център бяха изложени специални пана с пъстри национални носии, както и информация за страните-членки на Европейския съюз.
Присъстващите на празника се впечатлиха от изложбата „В търсене на идентичност”, която е едно своеобразно изследване на човешката същност и себеизразяване чрез танца фламенко и архетипите на Юнг. Организаторите им поднесоха разнообразни кулинарни изкушения на европейската кухня: полски и румънски сладки, германски наденички, италиански гризини, френски сирена, които обаче не успяха да засенчат вкусната българска баница.
Официални гости на тържеството бяха Карлос Искиердо, заместник съветник по имиграция и сътрудничество в правителството на Мадрид, Ева Дуран, председател на общинския съвет на „Пуенте де Вайекас” – мадридската община, в която се намира Испано-българския център, и Нели Симеонова, консул в българското посолство…
През годините центърът е развил изключително мащабна дейност в различни сфери – културни програми, обучителни курсове, прояви за деца, юридически консултации, бизнес проекти за имигранти и др. След сънародниците ни, центърът е най-посещаван от испанците и латиноамериканците.
Гергана Ценова, PR на Испано-български център в Мадрид, Испания