КАЛЕЙДОСКОП

Фестивал на българските изкуства в Канада

14 май 2012

 

На 27.04.2012 г., фестивалната програма продължи в залата на македоно-българската източноправославна църква „Св. Георги” с участието на формация за народни танци „Димитровче” и клубът за български народни танци „На хорото”, които организираха богата фолклорна танцова вечер. Специално участие в събитието взе и Теодосий Спасов, който допринесе за изключителната атмосфера със своите импровизации на кавал.
 
На 28.04.2012 г., със съдействието на Harbourfront Centre, организаторите предложиха полудневна програма, която започна в 14:30 местно време с фолклорни песни и танци, представени от децата на самодейните групи „Българче” и „Димитровче”. Ирина Марков и York University Balkan Music ensemble изпълниха български народни песни.
 
Вечерта продължи с прожекция на филма на Камен Калев – „Островът”.
 
Кулминационна точка на фестивалната програма тази година беше концертът на Теодосий Спасов и неговото джаз трио. В препълнената зала „Brigantine Room” на Harbourfront Centre, пред повече от 300 души, в продължение на 2 часа изпълнителите представиха музикален букет от фолклор и джаз. Свои авторски произведения изпълни обичаният от българската общност в Канада, специален гост на концерта - Антон Апостолов със съучастието на музикалната изпълнителка от ирански произход - Нагме Фарахманд. Сред публиката бяха български, канадски граждани и представители на дипломатическия корпус в Торонто.
 
На 29.04.2012 г., в театралната зала на „Тод Морден Милс” пред публика от над 200 души се игра постановката „Аз и Ти – Любов” с участието на артистите Бойка Велкова и Стефан Спасов, с което бе сложен край на Втория фестивал на българското изкуство в Канада.
 
 
По информация на
Генералното консулство на Република България в Торонто, Канада