Предстоящи Събития

Испанско – българският център в Мадрид празнува

09 май 2012

 

Испанско-българският център в Мадрид навърши пет години. Създаден като проект финансиран от правителството на Мадрид, центърът организира културни прояви, представя българската духовност и култура, популяризира родните традиции и българското изкуство.
Центърът е управляван успешно от асоциация „Св.Св.Кирил и Методий”. Дължи много от стойностната си дейност през годините на качествата и уменията на г-жа Радина Бонева и г-жа Гергана Ценова, най-пряко свързани с проекта от появяването му в публичното пространство.
Испанската администрация заложи в дейността на структурата интереса си да се инвестира в интеграцията на имигрантите, да се предлагат услуги от образователен и социален характер, които са безплатни за ползващите ги.
Испанско-българският център се превърна в среда за по-активно общуване, привлече погледи на българи, испанци и представители на други националности. Създаден е и с желанието да се разработят и осъществят инициативи, които запознават с различни култури.
„…Центърът изигра важна роля за развитието на взаимодействието между асоциациите на сънародниците на испанска земя, превърна се в територия за сътрудничество чрез инициативи и проекти”, се казва в поздравителен адрес на Държавната агенция за българите в чужбина до г-жа Радина Бонева и г-жа Гергана Ценова.
Петата година от създаването на центъра предстои да бъде отбелязана на 9 май с програма, която предлага български фолклор, изложба графика, графити и гастрономия. Срещата на приятелите е на адрес: Madrid, Miercoles, 18.00 – 20.00, Centro Hispano Bulgaro, c/Enrique Velasco, 11.