Предстоящи Събития

СПАРТАКИАДА 2012

08 май 2012

 

Държавната агенция за българите в чужбина и Министерството на физическото възпитание спорта и за трета поредна година организират Спартакиада за ученици-представители на българските общности зад граница. Тази година, тази станала вече традиционна спортна инициатива, ще се проведе в гр. Варна от 8 до 12 май.

Спартакиадата се осъществява с прякото съдействие на  Областна администрация Варна. За участие бяха поканени юношески отбори от: Стар Бешенов – Румъния,  Одеска област, Украйна; различни райони на Молдова; Иваново, Босилеград и Цариброд от Сърбия; Македония и Косово. Това събитие дава възможност за взаимно опознаване и изграждане на връзки и приятелство между  представителите на младите поколения наши сънародници, живеещи извън България.

Спортните дисциплини, по които ще се провеждат съревнованията са футбол за момчета и волейбол за момичета. Мястото на провеждане на Спартакиадата ще бъде Гранд Хотел Варна, където ще бъдат настанени участниците, а за състезанията ще бъдат използвани спортните съоръжения на комплекса. Отборите са съставени от 20 души – по 10 момчета и 10 момичета.

По програма официалното откриване на Спартакиада-2012 е предвидено за 9 май. В 17:30 ч., в присъствието на Министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и Председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов.

На 10 май в рамките на инициативата, ще бъде организирана Кръгла маса с участието на представители организациите на българските общности от посочените държави и преподаватели от училища, в които се изучава български език.По време на Спартакиадата младежите от Румъния, Украйна, Молдова, Сърбия, Македония и Косово ще запознаят участниците и гостите със своя роден край.

Спартакиадата ще бъде закрита на 11 май 2012 г.