КАЛЕЙДОСКОП

Празници в Барселона

07 май 2012

 

През април в Барселона отбелязват няколко празника. На 22 април се чества „Денят на Земята“ с големи тържества и изложение в парка на „Цитаделата“. Участват занятчии и артисти от цял свят. Тази година специална покана за участие в празника получи асоциация „Къща Тракия, България в Каталуния“. Особено горди сме, че за първи път на това изложение присъстваха български продукти.
 
На 23 април в цяла Каталуния се чества денят на Сан Джорди – ден на книгата и розата (Свети Георги - Гергьовден). Този ден е особено тържествен, защото каталунските градове и села са изпълнени с книги и с рози. Обичаят е да се подарява на жените роза, а на мъжете книга.
 
Подготовката за този пъстър празник започва с местни тържества във всеки квартал на големите градове и с общо тържество на площада в малките градове. По улиците шестват гиганти, който се въртят в типичен танц, съпровождани от флейти и барабани. Обикновено това са цар, царица, селянин и селянка. Те спират на площада, където децата изпълняват  друг типичен танц, наречен “Лос бастонетс “ – игра с пръчки. Танцьорите са облечени в бяло и червено и много напомнят за нашите Пижо и Пенда. Когато танцът им завърши, всички присъстващи се хващат за ръцете, за да се завъртят в ритъма на “Сардана” – типичен каталунски танц, който досущ прилича на хорото, ако се изключи музиката. Когато и Сарданата приключи, идва ред на “Живите замъци“. Наричат се така, защото се правят от хора, които се качват един върху друг. Най-често тези “замъци“ са от по 4-5 етажа.
 
В тазгодишния празник отново се включи и Асоциация „Къща Тракия, България в Каталуния“, която разполагаше с щанд на една от централните улици на Барселона „Лас Рамблас“. На този щанд и за първи път на Сант Джорди се прадаваше книга на български език – „Срещи с Лудия“ на авторката Таня Иванова. Този роман беше издаден миналата година в каталунската столица, като оригиналът му е на испански език.
 
Априлските тържества в Барселона завършват със седмица на фламенкото или така наречената „Ферия де Абрил“, която се провежда от 27 април до 6 май. Каталунската столица се старае да предаде андалуския дух по време на едноименните тържества в Севиля и успява да го стори доста успешно. Ако човек случайно попадне по това време на мястото за изложения, наречено „Форум на Барселона“, няма да знае нито къде се намира, нито кой ден от годината. Хората са облечени в най-разноцветни дрехи – също като на карнавал. Жените изпълняват типичния танц „Севилянас“, чува се китарен звън, припявания и подвиквания „Оле!“
 
През април Барселона празнува, а заедно с нея и всички, които живеят там.
 
 
Таня Иванова Илиева- Солер,
Презседател на Асоциация „Къща Тракия, България в Каталуния“