КАЛЕЙДОСКОП

Любовна лирика и китара звучат в Хатива, провинция Валенсия

04 май 2012

 

Свикнахме и някак примирително си казваме, че сегашното поколение не чете книги, че за днешните ученици книгата е анахронизъм, че е „пълна отживелица“. Ама наистина ли? За учителите на българските деца в чужбина проблемът сигурно е още по–голям: ако младите хора разгърнат някоя книга, то тя ще е по задължителната програма в… испанското училище, като говорим за нас.
Отдавна спряхме да си задаваме въпроса „Защо? (не четат). Опитваме се да намерим отговор на въпроса “Как?“(да ги накараме да четат). Всъщност, търсим най-разнообразни форми, които да заинтригуват, да предизвикат интереса им към словото. И си заслужава усилието. Убедени сме.
А ето, че имаме повод да опитаме с инициатива, защото е 23 април. На тази дата от средата на деветдесетте години на миналия век и нататък честваме Световния ден на книгата. Датата е избрана в памет на Мигел де Сервантес, Уилям Шекспир и Инка Гарсиласо де ла Вега, починали на същия този ден през 1616 г.
В Хатива, провинция Валенсия, ние също решихме да отдадем почит и уважение към Словото - с поезия и музика, предложена на събралите се на нашата литературна среща млади хора.
Четохме на този ден образци на българската любовна поезия. И както си обещахме, имаше слово и музика, която звучеше от китарата на Стоян Стайков, приятел на нашето училище и поклонник  на поезията.
Нямаше разочаровани… Накрая си пожелахме да не спираме да четем, да мечтаем и да обичаме.
Материалът е изпратен от г-жа Асоциация „Балкан”, Хатива, провинция Валенсия