Предстоящи Събития

Паметна плоча на Александър Малинов открива Асоциацията на българите в Украйна

03 май 2012

 

На 3 май т.г. от 14 часа по случай 145-годишнината от рождението на Александър Малинов по инициатива и дарение  на Асоциацията на българите в Украйна ще бъде открита паметна плоча. Тържествената церемония ще се състои в училището в родното село на видния български политик – бесарабското българско село Пандаклий (днес Ореховка, Болградски район, Одеска област, Украйна).

 
От днес паметната плоча ще украсява централния вход на училището, в което се обучават близо 200 българчета, потомци на български преселници.
 
Същия ден в Ореховското училище ще отбележат още една значима дата - 170 години от основаване на първото учебното заведение в българското село.
 
По случай тези две много значими за българската история дати Държавната агенция за българите в чужбина при Министерския съвет на Република България удостои Ореховското СОУ, Болградски район с паметен медал „Иван Вазов” за значителен принос в съхраняването на българския език, националните традиции и култура сред сънародниците ни в Украна и по повод 170 години от неговото създаване.
 
В тържествата ще вземат участие Антон Киссе - президент на Асоциацията на българите в Украйна, представители на Болградските районни власти, гости и жители на селото.
 
Пресцентър на Асоциацията на българите в Украйна