ПОСТИЖЕНИЯ

Българските танци в Аржентина

02 май 2012

 

 

 

В последно време все по-устойчиво се утвърждава тенденцията български фолклор в Аржентина да играят българи, потомци на преселили се някога през XX век в страната наши сънародници, заминали в търсене на аржентинската мечта.

Съставът за български танци „Седянка” е създаден в Берисо, провинция Буенос Айрес.  Той е сред желаните участници в празниците на културите, организирани не само в Берисо, но и в най-отдалечените места на федералната провинция.

В края на миналата година сънародниците ни от Берисо получили покана да участват в културно събитие в Алема, който се намира на границата с провинция Кордоба. И веднага предприели пътуването. Мисълта за това на повече места в Аржентина да почувстват магията на българските танци е много силна и решението бързо е взето.

Разстоянията в Аржентина са огромни. Пътуването там си е „голям проблем” в разбирането на европееца за предвижване. Не е като да се пътува от Антверпен в Брюксел, от Хага - в Амстердам или от Братислава – във Виена. Съставът „Седянка” пропътува стотици километри, за да бъде за кратко в Алема, но все в провинция Буенос Айрес…

Сънародниците ни откликнали на поканата да участват във фестивал, чиято тема е: „Интеграцията на народите”. И показали на форума български фолклор.

Аржентинската публика с удоволствие видяла на феста красиви български национални костюми и завладяващи ума и духа танци. Танцьорите изиграли  любовна история, танц от Пиринския край, ръченица, шопски танц, ни съобщава г-жа Ружка Николова, президент на асоциацията на сънародниците в Берисо.

В проявата участвали украинци, испанци, италианци, словаци, българи ....и аржентинци. Всички те с радост и гордост  представят в страната своята култура. Редом с тях на сцената са танцьорите от „Седянка”, които изпълняват за публиката български танци.

А взаимодействието продължава и през 2012 година. През 2011 година – България е в светлината на прожекторите: „Седянка” представят концертна програма в Буенос Айрес. През 2012 вниманието е насочено към Франция. В края на март 2012 година посолствата на страните-членки на Международната организация на франкофоните  се включват в тържественото честване на френския език: предложени са научни и културни мероприятия.

Съгласно замисъла на организаторите, френският език е почетен с изложби и прожекции, със специално отношение към гастрономията и културата. Представянето на националния фолклор е осъществено и от танцовите формации на имигрантите в Аржентина. Тяхното участие в събитието е неразделна част от програмата.

Инициативата, посветена на франкофонията, проведена в Буенос Айрес, преминава и под знака многообразието от културни идентичности, забелязани, видяни, прочувствани, като никъде другаде, именно в Аржентина; богатство от идентичности, като размахано пъстро ветрило от култури, чиито носители са имигрантите. Танците са много обичани в Аржентина.

Не е изненада, обаче, че българското участие в концертната програма, посветена на Деня на франкофоните, в инициатива, в която се включват сдружения и формации на имигранти от Армения, Австрия, Белгия, Франция, Словения, Гърция, Унгария, Румъния, Швейцария, Канада, Египет и др., е именно с танцовия състав  „Седянка”.

Танцовият състав на българите в Аржентина  е запазената марка за родолюбие и траен интерес към българска духовност. Израз е на високата стойност на културата и духовното в живота ни.

Димитър Карарусинов

Дирекция „БО и ИД”

Снимка: архив ДАБЧ