КАЛЕЙДОСКОП

ХIХ-ти Международен детски Великденски фестивал „Борене на яйца” в Босилеград

26 април 2012

 

            Най-светлият християнски празник Възкресение Христово събра в Босилеград 700 деца от Сърбия, България, Македония, Молдова и Черна Гора на весело състезание - борене на великденски яйца. Фестивалът се проведе от 12 до 16 април и бе съпътстван от няколко художествени изложби и от богата концертна програма.
 
            На 15 април във фестивала взе участие делегация от България, водена от вицепрезидента на Република България, г-жа Маргарита Попова, която проведе официална среща с г-н Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българското национално малцинство „Босилеград”. Впоследствие, тя разговаря и с г-н Владимир Захариев, кмет на Община Босилеград, както и с много граждани на Босилеград, с гости на фестивала.
 
            Делегацията посети и разгледа православния храм „Св. Троица” в с. Извор, строен през първите десетилетия на ХІХ век , в условията на Османското владичество и православния храм „Рождество на пресвета Богородица” в Босилеград, строен след Освобождението, в последните десетилетия на ХIХ в.
 
            Йордан Колев
 
            фотографии:  КИЦ - Босилеград, Сърбия