КАЛЕЙДОСКОП

Великден по български зад Океана. Арт клуб „Цветни мечти” в Чикаго

25 април 2012

 

По традиция Арт клуб „Цветни мечти” на БУЦ „Знание”  отваря вратите си по Великденските празници  за всички деца, които искат да научат повече за  Великденските традиции и желаят да се включат в Работилницата „Писани яйца”.

Ръководителите на Арт клуб „Цветни мечти” г-жа Анелия Чалъкова и г-жа Цвета Радева поеха водеща роля в този своеобразен уорк шоп. Включиха се с удоволствие и родителите и децата сътворявайки толкова Великденска красота чрез шарене на яйцата.
 
Учениците от 5  литературен клас на г-жа Гергана Атанасова  разказаха за Великденските традиции в своите разкази.
 
Предлагаме ви да видите тези прекрасни разкази на българските деца, живеещи в САЩ, но пазещи традициите на този толкова светъл християнски празник:

Лиана Колева 5 клас- В моя дом, за Великден се правят козунаци, боядисват се яйца. Но аз бих искала да ви разкажа как празнувахме този ден миналата година. Бяхме в Бостън с наши приятели, разхождахме се, посетихме интересни места и...това беше нашия празник. Най - важното на този ден е, да си пожелаем здраве. За мен Великден си остава най-големият пролетен празник.

Йоана Трендафилова 5 клас- Великден е много хубав празник. Рано сутринта в четвъртък или в събота боядисваме яйцата. Първото яйце е винаги червено и с него се прави кръст на челото на най-малките, а след това и на големите. Следва боядисването на останалите яйца във всички останали цветове. Колкото са по-цветни, толкова по-добре!
За закуска похапваме козунак и отиваме на църква, за да запалим свещ. След това се събираме с приятели и се чукаме с яйца. Мама  винаги запазва първото червено яйце.На близките и на приятелите си искам да пожелая да са живи и здрави! Обичам този красив пролетен празник!

Павлина Тенекеджиева 5 клас- Как празнуваме Великден в моето семейство? Както всяко българско семейство, ние спазваме традициите от миналото. Ходим на църква, помагаме на родителите си в боядисването на яйцата, подреждаме красива трапеза в Неделя и празнуваме с приятели. На Разпети Петък минаваме под масата за здраве.
Великден е един от най-почитаните празници в моето семейство.

Теодора Кузманова 5 клас- В моето семейство празнуваме Великден по много интересен начин. Мама купува боички и яйца. Ритуалът с боядисването на  яйцата става винаги на масата, подреждаме боите и всяка година започваме с червената боя. След това и кака се включва с участие в другите цветове. Много е забавно!
Ако пожелаем яйцата да са в различни нюанси, слагаме от всички бои в салфетка и поставяме яйцето в нея. Получават се наистина неповторими съчетания от багри. Миналата година изненадах всички с моето яйце, символизиращо Българското Знаме- Бяло, Зелено, Червено. Ето моята тайна: Боядисах едната половина в зелено, след като поизсъхна, част от зелената половина, потопих в червената боя...Резултатът беше посрещнат с много усмивки! Великден е празник, в който хората си пожелават да са здрави и много щастливи! Красив, пролетен празник изпълнен с много цветове и веселие!

Гергана Атанасова- Виждаме, че боядисването на яйцата е един от най-важните моменти в разказите на децата, както и пожеланията за здраве и пролетно настроение.
Мили деца, нека има повече цветове в детските ви очи! Не забравяйте , че шарките са за здраве, любов, уважение и радост!

Гергана Атанасова
Учител по БЕЛ
БУЦ “Знание“
За в.”България СЕГА
www.Bulgariasega.com
Публикува се по:
www.Bulgariasega.com