КАЛЕЙДОСКОП

Фестивал на българските изкуства в Канада

24 април 2012

 

На 20 април 2012 г. в Торонто, Канада бе дадено началото на второто издание на  Фестивала на българското изкуство. Събитието бе открито от генералния консул на Република България – Иво Мускуров, който произнесе приветствена реч пред българска и канадска публика.
 
За втора поредна година, главен организатор на събитието е диригентката Елица Йорданова, в партньорство с българо-канадската компания „Балканто” и трите българо-македонски църкви в Торонто – „Св.Св. Кирил и Методий”, „Св. Георги” и „Св. Троица”, със спонсорството на канадски компании и частни лица и с активната подкрепа и съдействие на Генералното консулство на Република България в Торонто.
 
Фестивалът бе открит с концерт на една от най-изтъкнатите пианистки на България - проф. Милена Моллова. Концертът се проведе в галерията „Тод Морден Милс”, като принос за приятната атмосфера имаха изложените картини на живеещия в Торонто  художник от български произход - Александър Ахилов. Първата вечер на фестивала бе закрита с литературно четене на стихове от Борислав Владиков.
 
През втората вечер на фестивала, в банкетната зала към Източноправославния храм „Св.Св. Кирил и Методий” се проведе концерт на Росица Кирилова, която изпя някои от най-известните си песни. Като част от спектакъла, тя изпълни няколко песни в дует с младото българско дарование – 18 годишния Калоян Калчев, а своите популярни детски песни, певицата изпя заедно с българската детска вокална група от Торонто – „Българче”. Концертът завърши с любими на публиката, патриотични български песни.
 
В неделната вечер на 22 април, в галерия „Арта” се състоя изложба на картини на Ралица Денчева и фотографии на Мириана Митрович. В началото на вечерта на авторите бе дадена възможност да запознаят присъстващите със своите творби. По време на събитието, чрез импровизирано състезание по рисуване, своите умения демонстрираха млади български таланти, които живеят и учат в Торонто. След надпреварата, картините бяха продадени на закрит търг.
 
Всички мероприятия от първата част на Фестивала на българското изкуство в Канада бяха белязани с голям интерес от страна на българската общност, както и с присъствието на местна публика.
 
Фестивалът на българското изкуство в Канада ще продължи на 27, 28 и 29 април с фолклорен спектакъл, филмова прожекция, концерт на Теодосий Спасов и ще бъде закрит с театралната постановка на дуета Бойка Велкова и Стефан Спасов.
 
 
 
По информация на
Генералното консулство на Република България в Торонто, Канада
 
Пълната програма на фестивала: 

http://www.bulgarianartsfestival.com/?page_id=609