КАЛЕЙДОСКОП

Архиерейска литургия за храмовия празник на българската църковна община в Лион

17 април 2012

 

С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон неговият викарий, Константийски епископ Антоний, посети българската православна църковна община "Св. Софроний Врачански" в Лион, Франция. Визитата на архиерея, провела се от 10 до 13 март, беше по повод отбелязването на храмовия празник на църковната ни община, чийто небесен покровител е свети Софроний Врачански. Това беше първият храмов празник от основаването на църковната община, отбелязан с архиерейска служба.
На 10 март епископ Антоний беше посрещнат на летището в Женева от ик. Петър Симеонов, председател на БПЦО "Св. Кирил и Методий" в Страсбург, и Георги Стоянов, кандидат за свещеник при същата община, които придружаваха архиерея по време на визитата му в Лион.
Същата вечер епископ Антоний се срещна с отец Патрик и членове на католическата енория при храма „Св. Йосиф от Брото”, чийто параклис е предоставен за безвъзмездно ползване от БПЦО "Св. Софроний Врачански" в Лион. Епископът благодари на домакините за щедрия жест към българската общност.
На 11 март еп. Антоний оглави светата Литургия в параклиса на католическата църква „Св. Йосиф от Брото” в съслужение с българския свещеник Петър Симеонов, протопрезвитер Антоний Кало и дякон Ришар от фракофонната православна енория в Лион (Вселенска патриаршия), и иподякон Росен Русев от Стара Загора. Литургията беше огласена от малък хор под диригентството на презвитерата Катрин Кало.
В словото си епископът преподаде архипастирския благослов на митрополит Симеон, като благодари на дългогодишния български свещеник Петър Симеонов за неуморните пастирски грижи, които полага за сънародниците ни в градовете Лион, Страсбург и Лил. Беше възгласено многолетствие за Светейшия Български патриарх Максим, митрополит Симеон и православните йерарси с диоцез на територията на Франция.
След литургията се състоя среща, по време на която еп. Атоний проведе разговори с представители на български общности в Лион и наши студенти.
Вечерта епископът беше приет от кардинал Филип Барбарен, архиепископ на Лион и примас на Галия. На срещата присъстваха също о. Симеонов, Г. Стоянов и Р. Русев. В разговора взе участие и г-жа Режин Мер, отговорник за връзките на архиепископията с различните религиозни общности и изповедания. По време на срещата епископ Антоний благодари на кардинала за безвъзмездно предоставения за ползване от българите в Лион параклис. Той подари на кардинал Филип книгата „Летопис на Българската православна църква”.
Автор: Двери
Публикува се по:
„Двери на Православието”
Незначителни съкращения в края.

настоящата публикация: http://dveri.bg/uaaw