КАЛЕЙДОСКОП

Българското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Лайден, Нидерландия в нова сграда

09 април 2012

 Тържествено откриване на новата сграда на българското училище „Св. Св. Кирил и Методий” в Лайден

 

Датата 10 март 2012, когато българското училище в Лайден се сдоби с нов дом,  ще остане историческа за него. Отсега нататък училище „Св. Св. Кирил и Методий” ще се помещава в сградата на холандското начално училище „De Zwaluw“ ( в превод  „лястовичка“). На тържественото откриване на първия учебен ден в новата сграда присъстваха деца, родители, учители и скъпи гости.
 
Още преди започването на тържествената част в училището се усещаше въодушевлението на всички, които нетърпеливи и любопитни се разхождаха из коридорите и разглеждаха новите класни стаи.
 
В 13. 30 часа директорът на българското училище, г-жа Таня Арабаджиева, поздрави членовете на сдружение Българско училище „Св.Св. Кирил и Методий“ за направената така важната стъпка в  развитието на училището и честити новата сграда на всички. Последва приветствена реч от директора на училище „De Zwaluw”, г-жа Харманеке Енсинг, която изрази радостта си от това, че класните стаи на училището ще се ползват за обучение по български език, история, култура и традиции на България и се надява на дълго и ползотворно сътрудничество между двете училища.
 
Обръщение от името на Българското посолство в Хага направи консул Георги Георгиев, който акцентира върху важната функция на училището като място, където не само се изучава роден език и култура, но и се поддържат контакти между българската общност в Холандия.  Накрая дойде ред на най-малките участници в тържеството. На осем езика (български, холандски, английски, турски, литовски, френски, немски и португалски) учениците казаха „Добре дошли!“  и изразиха радостта си, че ще учат в много хубава нова сграда.
 
Официалната част завърши с поднасянето на прекрасни букети цветя на директорките на българското и на холандското училище. Всички гости бяха поканени да разгледат сградата, а по стар български обичай председателят на Сдружението, г-н Тодор Стефанов, лисна менче с вода пред входа с пожелание за много успехи на училището и занапред.  С питка и шарена сол на входа две ученички, облечени в красиви традиционни носии, посрещаха гостите с „Добре дошли!”. Удари и първият звънец за българското училище в „De Zwaluw“. Така учебният ден в новата сграда започна с много усмивки и приповдигнато настроение.
 
Илияна Божова
Администратор,
Българско училище „Св.Св.Кирил и Методий”,
Гр. Лайден, Нидерландия

снимка: архив ДАБЧ