КАЛЕЙДОСКОП

Великденска работилница в Линц, Австрия

02 април 2012

 

 
 
Великденската работилница
на Българско училище „Дунав“-Линц
 
Червен, червен Великден,
пъстри яйца в кошница.
сбирайте се, дечица,
да ви даря по яйце,
който от вас превари,
най-пъстрото ще вземе.
Ал. Божинов
 
Какво е Великден? Кога се празнува? Защо? Защо понякога се разминава празнуването му в Австрия и България? - все въпроси, които децата, a и ние самите, си задаваме по това време на годината.
 
За да се запознаят българчетата в Линц с традицията и символиката на този светъл християнски празник, в българско училище „Дунав“ – Линц бе организирана и тази година вече традиционната за училището ВЕЛИКДЕНСКА РАБОТИЛНИЦА.
 
Празникът се състоя в петък, на 30 март 2011 в ОУ „Шпалерхоф“, в последния учебен ден преди Великденската ваканция.

Програмата започна с разказа „В очакване на Великден“- една чудесна история за възкресението на Христос, разказана от училищния ръководител г-жа Дарина Тонкова.
 
След това на децата бе поставена задачаta да апликират яйца с копринена хартия, както и да напраят специални великденски чашки за поставяне на яйцата.  Всички присъстващи бяха изумени от начина, по който учениците се справиха със задачата. Оказа се, че те не само обичат да четат и пишат на български, но сред тях има и страхотни таланти, майстори на художественото изкуство.
 
Родителите погледаха известно време с умиление работата на децата си и не след дълго се вкючиха в апликирането. Оказа се, че поставената задача е забавление не само за децата, но и за по- възрастните.
 
 
Деца и родители позволиха на вълшебството, наречено Великден, да влезе в сърцата им.
 
Всички заедно се насладиха на великденската магия, сбориха се с великденски яйца и похапнаха традиционни български лакомства.
Българското Великденско настроение и традиции бяха пресъздадени с много смях, игри и закачки.  
Д. Тонкова
Българско училище „Дунав“- Линц