Предстоящи Събития

Спектакли посветени на Едиф Пиаф в Америка

14 март 2012

 

В Калифорния предстои отбелязването на 50 години от смъртта на Едит Пиаф. В представлението, посветено на голямата дама на френския шансон,  участва българо-италианската актриса Мария Елена Инфантино.
Три представления са насрочени за дните 12,13 и 14 април в Мерилин Монро театър, Холивуд, Калифорния. Едит Пиаф е позната с творческите си изяви, както в родна Франция, така и в Америка.
Едѝт Пиа̀ф  е артистичен псевдоним на Едит Джована Гасион, родена в Париж, звезда на френската естрада, представител на френския шансон. Смятана за символ и една от най-знаменитите певици на Франция. Изпълнява балади, музика, наситена с вътрешна сила, ранимост, много драматизъм.
През 1935 година Louis Leplée, собственикът на нощния клуб „Le Gerny”, открива Пиаф в района „Пигал”. „Le Gerny” се намира на емблематичния булевард Шанз Елизе. Посещава се както от горните, така и от долните социални слоеве.
Leplée убеждава Едит да пее, дава й прозвището (La Môme Piaf), учи я на основните принципи на сценично поведение. Черната рокля става запазена марка при изпълненията ѝ. Представленията в нощния клуб водят до записването на две нейни песни през същата година.
През 1940 година Едит получава роля в пиесата Le Bel Indifférent на Жак Кокто. Сприятелява се с изтъкнати личности, с Шевалие и поета Jacques Borgeat. Пише текстовете за много от песните си. Сътрудничи с композитори върху мелодиите им.
Пиаф помага за лансирането на кариерата на  друга голяма звезда на френската естрада Шарл Алнавур. Взима го на турне във Франция и САЩ и записва някои от неговите песни.
През 50-те години нейната популярност непрекъснато расте. Появява се в шоуто на Ед Съливан и в Карнеги Хол. Концертите й в парижката зала „Олимпия” са изключително събитие: на няколко пъти през 50-те и 60-те години издава след тях плочи. Признат и уважаван майстор на баладата.
Mария Елена Инфантино е българо-италианска актриса и певица, родена в околностите на езерото Комо, Мария Елена живее във Виена и Милано в ранните детски години.  Няколко пъти се мести със семейството си, установява се в Рим.  
Двамата и родители са известни оперни певци. Мария Елена израства с оперната сцена. Баща й -Луиджи Инфантино е смятан за голям лиричен тенор, пял е с великата Мария Калас. Майка й –сопраното Райна Инфантино e пяла с Пласидо Доминго.
Музикалната кариера на родителите дава възможност да пътува по света и да изучава различни езици. Научава немски във Виена, където майка и пее във Виенската опера. Въпреки че Мария Елена не е живяла в България, тя говори перфектен български, изучава френски и испански, драма и актьорско майсторство в престижния колеж АЛРА в Лондон. 
Наследява музикалните гени и на двамата родители. Експериментира с различни музикални жанрове – опера, джаз, блус, кабретна музика и др. Участва в много  концерти, улични фестивали и други музикални събития.
През 1997 г. печели престижната награда „Пеещите деца на Италия”.  На 16 години играе в един от театрите на Вечния град Жулиета.  Учи в Лондонската академия за драматично изкуство. Има роли в пиесите на Чехов, Лорка, Лопе де Вега, участва в мюзикъли. 
В края на 2010 година е поканена да пее на 50 годишния юбилеен концерт на Бийтълс в Роял Алберт Хол в Лондон. През същата година прави мастър клас по актьорско майсторство в Беверли Хилс Плей Хаус.
През януари 2012 година се премества в Калифорния, за да прави кариера в Холивуд. Пиесата "Едит Пиаф" е дебют на Мария Елена пред американска публика.
С благодарност за предоставена информация за Мария Елена Инфантино на г-жа Ирена Александрова, Българо-Американски Културен Център, Лос Анжелис