КАЛЕЙДОСКОП

Баба Марта бързала, бързала…В Лондон правят мартеници

28 февруари 2012

 

Ех, как бързаха и малките Азбукарчета в този слънчев неделен ден към класната стая на Българското училище към посолството ни в Лондон, пъхнали малки ръчички в топлата длан на мама, тате, баба или дядо...
Събрахме се всички, засмени, развълнувани, а по чиновете вече чакаха бяло-червени кълбета, мъниста, цветни листчета...
Запретнаха ръкави малките пъргавци, запретнаха ръкави и майките, татковците, бабите и дядовците, та дори и малките братчета и сестрички – някои от тях – току-що проходили...
Така в приказки за първомартенската традиция, много шеги и смях, преждените кълбета неусетно се превърнаха в мартенички – коя от коя по-хубави. А бабата на Криси показа завидни умения в плетенето на една кука. Изпод сръчните й ръце и любопитните ни погледи бързо се появиха няколко бели и червени цветчета, красиви слънчица и човечета.
Класната ни стая се усмихна приветливо, когато влезе още един скъп гост – внучката на Баба Марта. Сама баба й я бе проводила с пълна кошничка красивоусукани мартенички, които бързо накацаха по детските ръчички.
Малко по-късно всички подредихме богата изложба от нашите мартенски творения. Порадвахме им се, а после поканихме нашите гости да си закупят от тях. Не, не , за да спечелим парички за себе си, а за да участваме в красивата инициатива на Българския Сити клуб за построяване на наша си, българска чешмичка в Кенсингтън Гардънс, тук – в Лондон. Всяка лира, която получихме за труда си, ще бъде дарена за това .