КАЛЕЙДОСКОП

Протест на българи в Хага

23 февруари 2012

 

Източноевропейци, сред които българи и поляци, протестираха на 21 февруари пред сградата на парламента в Хага срещу сайт на крайнодясна холандска партия. От началото на месеца сайтът събира оплаквания срещу източноевропейци и беше критикуван от европейските институции, отделните държави, но не и от холандското правителство.

Десетки българи, поляци и други източноевропейци изразиха пред холандския парламент несъгласието си със сайта на Партията на свободата. От две седмици на него холандците могат да изпращат сигнали за източноевропейци, конкретно българи, поляци и румънци, които се държат неприлично, паркират неправилно, ходят пияни или пък "отнемат работата" на холандци. Протестът има за цел да привлече вниманието на холандските власти към дискриминационния, според протестиращите, сайт.

Мартин Ширков, фондация “България”:
- Сайтът предизвика критики от правителствата на десет страни от Европейския съюз, от Европейската комисия и Европейския парламент. Премиерът на Холандия обаче още не е взел отношение и заради това беше поканен от евродепутатите да каже какво мисли за сайта и партията и да наруши “оглушителното си мълчание”. Партията на свободата не е част от холандското правителство, но благодарение на нейната подкрепа в парламента то успява да прокара законите си.
Автор: Владислав Велев, кореспондент на БНТ в Брюксел
Източник: www.bnt.bg
http://bnt.bg/bg/news/view/70584/protest_na_bylgari_v_haga