ПОСТИЖЕНИЯ

2012: Сънародници в чужбина, да създадем пак дървета-мартеници в града, където живеем!

23 февруари 2012

 

Ново международнo предизвикателство на проект "Мартеница"

След огромния международен медиен отзвук и безпрецедентното участие на голям брой български емигрантски общности през 2011-та година Проект Мартеница отправя отново първомартенското си предизвикателство към българите по света и у нас:
Да превърнем древната българска традиция на мартениците в световна емблема на българското, да създадем положителен образ на България, българската култура и българските общности чрез популяризиране на празника Първи Март, като украсим дървета-мартеници във всеки град по света. Поднасяйки дървото като мартеничка на своите съграждани да им пожелаем здраве и благоденствие където и да се намират, каквито и да са по националност, какъвто и език да говорят.

Традицията на дървета-мартеници започва със старозагорския художник Мариян Миланов, който украсява дървета като мартеници от 1992-ра година, първо в родния си град, но постепенно неговите червено-бели дървета се разпрострастраняват и превземат централните площади на София, Бургас, Пловдив, Варна. За Баба Марта през 2011-та година за първи път дървета-мартеници украсиха площади и паркове в Бризбън, Австралия; в Макао, Китай; в Окланд, Нова Зеландия; Енгера, област Валенсия, Испания; дворовете на десетки детски градини, училища, социални домове и крайблокови пространства в множество български градове осъмнаха в бяло-червено първомартенско великолепие. Баба Марта обиколи света и заплени сърцата на хиляди с яркото великолепие на червено-белите си одежди и щедростта на пожеланията си за здраве, щастие и благоденствие.

И тази година целите на проекта остават същите:
• Да популяризира българските традиции и култура по света и да прибщи към тях децата на българите живеещи в чужда културна среда
• Да създаде положителен образ на българското. Името на родината ни и нашата националност да предизвикват асоциации с културни постижения и събития, с древни традиции а не с криминалните сводки и политически куриози.
• Да обедини българските общности по света около една българска традиция и да даде на всеки член на общността чувство за принадлежност, повод за удовлетворение и национална гордост
• Да даде положителен пример за успешна реализация на културен проект с международен ефект без намесата на държавни институции и финансиране. Всеки българин по света е посланик на страната си и може да допринесе за повишаването на престижа й.

За всички, които искат да се включат, но не са сигурни откъде и как да започнат - пишете ни, ще помагаме с всичко, с което можем от разстояние. Новини, снимки, конкурси, идеи и информация на: 
http://www.martenitza.org/bg

Пожелаваме ви успех с реализацията на проект мартеница във вашия град!
Информацията е изпратена от Бризбън, Австралия