КАЛЕЙДОСКОП

Работилницата на баба Марта при Българско училище „Дунав“- Линц

22 февруари 2012

 

 Коя е Баба Марта ?  Що е мартеница?  Кога се носи и защо? - все въпроси, които децата от български произход по света и приятелите им си задават по това време на годината.

За да се запознаят децата от Горна Австрия с Баба Марта, с традицията и символиката на мартениците, в Линц бе организиран  кръжок за правене на мартеници, който  завърши по нашенски с празнична трапеза, много смях, игри и закачки. Трапезата бе  организирана от г-жа Мариана Цанова, председател на родителския актив към Българско училище „Дунав“ –Линц , в която се включиха всички родители на децата в българското училище
Традиционната вече първомартенска работилница се проведе на  17 февруари от 14:00  в Детски център „Клейнмюнхен“.  Центърът беше предоставен на разположение на българското училище от г-жа Ана Айгнер, майка на деца от училището.
23 българчета  се впуснаха с голям ентусиазъм в надпреварата кой ще направи най-хубава мартеница  в присъствието на умилените си родители.  Най- големият ентусиаст се оказа най- малкият участник в събитието- бебе Яна, която с невръстните си 8 месеца не пропуска нито едно занятие на стартиралата в началото на тази учебна година към училището  Бебешка работилница „Зайченцето бяло“.
Деца и родители позволиха  на вълшебството, наречено Баба Марта, да влезе в сърцата им.
Цели два часа усмивките не слизаха от лицата на развълнуваните деца. Обещаха, че като се приберат, ще направят мартеници и за тате, и за баба... 
Всички деца получиха грамоти и награди за участието си в работилницата.
Дарина Тонкова, Линц, Австрия