КАЛЕЙДОСКОП

Почитане паметта на Апостола на Свободата. Солун, Босилеград, Аликанте…

21 февруари 2012

 

Отбелязване на 139-та годишнина от обесването на Апостола на свободата- Васил Левски в Солун
 
На 18 февруари т.г. в Българското неделно училище към Атонската обител „Св. Вмчк. Георги Зограф”, гр. Солун се проведе викторина, посветена на живота и делото на Апостола на свободата – Васил Левски. Учениците от училището, разпределени в два отбора, отговаряха на въпроси за семейството и детството на Апостола; за образованието и учителските му години; за влиянието, което оказват върху него другите революционери от епохата; за неговите съратници и много други. Децата показаха широки познания, цитираха едни от най-ярките думи на Апостола и ни представиха един урок по родолюбие, по национална чест и гордост.
 
Наградите на победилия отбор и на петимата най-активни участника във викторината връчи проф. Божидар Димитров – директор на Националния исторически музей. Проф. Димитров подари на всички участници книга за Апостола, а техните родители получиха книгата „12 мита за българската история” с автограф на автора.
 
След викторината учениците от Българското неделно училище, техните родители, български студенти, съставът на Генералното консулство, както и много от представителите на българската общност в Солун почетоха паметта и поднесоха венци и цветя на паметника на Апостола в сградата на Генералното консулство. Думи за Апостола и приветствие към събралите се българи отправи проф. Божидар Димитров.
 
Информацията е предоставена от Генералното консулство на Република България в Солун, Гърция
 
Участие на ДАБЧ във възпоменанието за Апостола Васил Левски и поклонението пред неговия паметник в Босилеград, Сърбия
 
На 18 и 19 февруари 2012 г. в Босилеград, Сърбия бяха организирани възпоменания за отбелязване на 139-годишнината от гибелта на Апостола и поклонения пред неговия бюст-паметник.
 
На 18 февруари възпоменанието и поклонението е организирано от Културно-информационния център „Босилеград”. В него вземат участие ръководството на КИЦ „Босилеград”, на партията Демократичен съюз на българите и граждани на Босилеград. Гости от България са: заместник-председателя  на Народното събрание от партия „Атака” г-н Павел Шопов, члена на Европейския парламент и зам.-председател на Комисията по бюджети г-н Ивайло Калфин, посланика на Р България в Белград г-н Георги Димитров, генералния консул на Р България в Ниш г-н Атанас Кръстин, представител на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Йордан Колев, председателя на Общински съвет - Мездра г-н Делян Дамяновски, преподаватели и студенти от НСА „Васил Левски”, членове на партия „Атака”, на Движение Западни покрайнини, на ВМРО, на организации и институции от Кюстендил, София, екип на Българска национална телевизия и други.
 
Възпоменанието започна с панихида, отслужена от отец Михаил Станчев. Слова произнесоха г-дата Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград”, д-р Валентин Янев от Движение Западни покрайнини, Павел Шопов, Ивайло Калфин. Всички присъстващи поднесоха цветя и се поклониха на паметника.
 
На 19 февруари организатор е Община Босилеград начело с кмета Владимир Захариев. Участие вземат Община Босилеград със всички свои отдели, Народна библиотека „Христо Ботев”, Основно училище „Георги Димитров”, други институции, всички предприятия в града, много граждани. Гости от България са: генералният консул на Р България в Ниш, г-н Атанас Кръстин, консула в посолството на Р България в Белград, г-н Николай Труканов,  заместник-кмета на Столична община г-н Тодор Чобанов с делегация от Дирекция „Култура” на столична община, певци и водещ възпоменаниетоактрисата Василка Сугарева. Представител на Държавната агенция за българите в чужбина г-н Йордан Колев.    
         
         Водещата възпоменанието направи кратко встъпление, а след нея съставът изпълни песните „Къде си вярна ти любов народна”, „Хубава си моя горо”, „Стани, стани юнак балкански”, „Питат ли ме де й зората”, „Обесването на Васил Левски”. Слова произнесоха кмета на Босилеград Владимир Захариев, заместник-кмета на Столичната община Тодор Чобанов, генералния консул в Ниш, Атанас Кръстин, представителя на ДАБЧ Йордан Колев. Всички присъстващи поднесоха цветя и се поклониха на паметника.
 
Йордан Колев
 
 
Почитане паметта на Левски в Аликанте, Испания
 
Възпоменание за Васил Левски
 
Годишнината от гибелта на патрона на Българското неделно училище в Аликанте Васил Левски премина под формата на възпоменание.Учителката Мая Леонкева направи кратка презентация на по-неизвестни моменти от живота на Апостола на Свободата. Постави ударение върху легендарните му превъплъщения в името на борбата за свобода и независимост.
 
Учениците почетоха делото на Апостола в името на българския народ с кратка музикално-поетична програма. След това символично поднесоха цветя пред портрета на великия българин.
 
Ученици, родители и гости сведоха глави в минутно мълчание в памет на най-светлата личност в новата история на България.  Левски завинаги остава в сърцата ни със своя несломим дух и готовност за саможертва в името на Отечеството.
 
19.02.2012 г. Аликанте-Испания
Мая Леонкева