КАЛЕЙДОСКОП

В провинция Буенос Айрес с интерес гледат български фолклор

13 февруари 2012

 

Сънародниците с български корени в Аржентина са известни с ентусиазма, с който изучават българските народни танци. Българският фолклор доставя много позитивни емоции и голяма радост на изпълнителите от състава „Седянка”. Във формацията участват както българи, така и аржентинци.

В последно време все по-устойчиво се утвърждава тенденцията български фолклор да играят потомци на преселили се някога през XX век българи.
Съставът от Берисо е сред желаните гости на празници на културите, организирани не само в Берисо, но и в най-отдалечените места на федералната провинция, разказва Ружка Николова, президент на културно-дружество „Иван Вазов”, към което е създаден фолклорният колектив.     
Сега в Аржентина е жега, съобщава сънародничката, мислейки си и за нашата люта зима в момента.  Различно е. Температурите в провинция Буенос Айрес отиват към много високи стойности, над 30-33 градуса, не е сезонът на танците, но съвсем неотдавна не е било така…И си спомня за българските танци, изпълнени пред възторжена публика. 
В самия край на 2011 година сънародниците ни от Берисо, провинция Буенос Айрес,  са получили покана да участват в културно събитие в Леандро Н.Алем, който се намира недалече от границата с провинция Кордоба.
Заслужава ли си да пътуваш стотици километри, за да представиш фолклор пред чужда публика? Риторичен въпрос. Естествено, защото това е българският фолклор, който изпълва с много радост и настроение дните ти, защото това са танците, с които най-плътно в Аржентина имигрантите свързват своята идентичност.
И културните събития, където се представя и български фолклор, в един момент с танците на изпълнителите от „Седянка” съвсем реално се превръщат в…дни на България.
Сънародниците ни откликнали на поканата да участват в Алем във фестивал, чиято тема е: „Интеграцията на народите”. Играли на форума български танци.
Аржентинската публика с удоволствие видяла красиви български национални костюми и завладяващи ума и духа танци. Сънародниците изиграли  любовна история , танц от Пиринския край, ръченица, шопски танц.
В проявата участвали украинци, испанци, италианци, словаци, с оглед на корените…аржентинци. Всички те с радост и гордост  по празници и фестивали представят в тази страна на имигрантите своята култура.
Димитър Карарусинов
Дирекция „БО и ИД”
Снимка: архив ДАБЧ