ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

2012: Наградите „Бербатов” стават традиция

09 февруари 2012

 

Наградите „Бербатов” стават традиция. Четвъртото издание на Проекта е най-доброто доказателство. Особено привлекателно за нас, българите в чужбина, е че не са забравени и нашите деца. Похвално и далновидно е старанието на организаторите на този великолепен всебългарски фестивал на детските таланти да включат колкото се може повече деца! И те като че ще постигнат пределното – този път е възможно да участват в него български деца от цял свят! Таланти от Австралия до Канада. А българските американчета вероятно сега ще бъдат повече от минали години.

- Нашето желание е българските деца, които са със семействата си по света,  да се чувстват приобщени към българчетата в България – казва Димитрина Ходжева. – Бихме искали с „Наградите за успелите деца” допълнително да ги мотивираме да посещават българските училища зад граница, както и повече хора да научат за техните успехи.

Стремежите на организаторите от Фондация „Димитър Бербатов” са посрещнати с пълното разбиране и ентусиазъм:
 - Колеги, в ход е кампанията „Успелите деца на България” на Фондация „Димитър Бербатов” – пише в свое писмо до всички български училища по света говорителката на Асоциацията на българските училища в чужбина Снежина Мечева от Лондон. И тази година нашата Асоциация е съорганизатор на събитието. Нека направим възможното и нашите прекрасни ученици  да участват активно  в това благородно начинание!

В училище „Джон Атанасов”, Чикаго, през януари се проведе и провежда своеобразен „преглед” на богатите ресурси от детски таланти в областта и на изкуството, и на културата, и на спорта. Директорката  Боянка Иванова и целият учителски екип са доволни от резултатите. За някои от децата, занимаващи се сериозно със своето хоби, или призвание, в. „България Сега” писа и ще пише на своите страници, посветени на българските училища в САЩ. Подобно  оживление цари и сред класовете по другите училища в Чикаго и САЩ.

Но съществува един сериозен проблем, който очаква своето решение с една сериозна подкрепа. Подкрепата на родителите. Тя е сигурна и решаваща. Още и на обществените организации, на ръководителите на фолклорни състави, на художествени школи и пр.
Става дума за една сравнително сложна процедура по представяне на документите, необходими за номиниране за наградите „Бербатов”. Необходимо е да бъдат приложени грамоти и протоколи от класирания на стотици спортни състезания или фестивали. Става дума за снимки, официални писма, документи... За контакти по Интернет, кореспонденция и пр. Невъзможно е без това. Ще трябва време и усилия, ще трябва любов и загриженост от страна на родители, учители, на много българи, ще трябва те да посветят не малко от своето време и усилия, за да не се превърне един технически проблем в непреодолимо препятствие пред талантите на децата им, пред дарбите на децата на България...

Сънародници наши, дайте това време, за да се видят, покажат и оценят  по-добре талантите и бъдещето на децата ни!

От Фондация „Димитър Бербатов” се обръщат към нас:
- Ние продължаваме да ценим и най-малкия постигнат успех! Но и тази година ще бъдем много стриктни и взискателни. Молим за вашето съдействие децата да бъдат представени по изисквания начин, за да ни улесните в тежката работа по обективното обработване на номинациите и да подпомогнете отговорната работа на журито. Разчитаме на вашето разбиране, за което предварително благодарим!

За всяка от предишните „Награди...”  са получавани между 3000 и 4200 номинации. Всички номинации са били включвани в специален годишник- алманах „Успелите деца на България”.

Лауреати на Наградите за 2010 г.(по азбучен ред):
Анна Първанова – Пловдив, VІ клас*, изобразително изкуство, литература; Георгия Кадоглу – Варна, VІ клас, плуване; Евгени Кайряков – Пловдив, ІІІ клас, математика, английски език; Емилиян Рогачев – София, VІІІ клас, математика, химия; Мартин Йорданов – Бургас, ІV клас, поп пеене, пиано; Петър Божилов – София, ІV клас, плуване, ски; Пламена Георгиева – Нови пазар, ХІ клас, изобразително изкуство, приложни изкуства; Румен Христов – Шумен, ХІ клас, информатика; Тодор Христов – Бургас, ХІ клас, кикбокс; 

От българските училища в чужбина: Аннабел Минкова (Лондон, Великобритания), VІІІ клас, математика и Десислава Йорданова (Шарлот, САЩ), ІV клас, спортна гимнастика;
Социален проект: Биляна Андонова (София), Николас Шрайф (Лондон, Великобритания) и Таня Ковачка (Лондон, Великобритания)
Климент Величков, в.”България Сега”
Публикува се по:
www.bulgariasega.com
Снимки: БТА и Архив Фондация „Димитър Бербатов”