Предстоящи Събития

Музикантите Светлин Русев и Петър Петров изнасят концерт

06 февруари 2012

 

През февруари стартира камерният цикъл „Светлин Русев и приятели“ с концерта на цигуларя Светлин Русев и пианиста Петър Петров. Организаторите от „Кантус Фирмус“ и радио Класик ФМ събират за първи път на една сцена двамата музиканти.
На 08 февруари (сряда) от 19.30 ч. в обновената зала „България“, Светлин Русев и Петър Петров ще изпълнят Сонати за цигулка и пиано от Моцарт и Менделсон, както и Рапсодия „Циганка“ на Равел. Всеки един от двамата музиканти ще се изяви и със солова пиеса; Светлин ще изпълни виртуозната соната за соло цигулка №3 от Е. Изаи, а Петър Петров ще представи своя интерпретация на брилянтното Скерцо №2 от Шопен.
Известният български цигулар Светлин Русев от години живее и работи във Франция. Заминава за Париж през 1991 г. Обучава се в Conservatoire National Superieur de Musique et de Danse de Paris, при преподавателите Жерар Пуле, Деви Ерлих и Жан-Жак Канторо.
 
От 2007 г. той е главен гостуващ концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Сеул. От септември 2008 г. е професор по цигулка в Националната консерватория в Париж.
 
През 1994 г. печели отличие за камерна музика. През 2000 г. е поканен за солист на камерния оркестър Оверн – Франция.
 
Светлин Русев е отличен с първа награда и специалната награда на публиката за най-добра интерпретация на произведение на Бах на международния фестивал Сендай в Япония.