КАЛЕЙДОСКОП

Млади българи от Украйна се събират в Карпатите

06 февруари 2012

 

Общуването е изключително важно за младия човек. Срещаш интересни хора, запознаваш се с амбициозни, предприемчиви личности, разсъждаваш върху планове, житейски стратегии и хоризонти.
 
Откъде ли започва размисълът? От неформалната среща, от разговора за корените, от разменени мисли и изказани мнения…пред съмишленици.
 
И точно такива хора се срещат сега в Карпатите. Млади бесарабски българи се събират заедно, покрай развлечението и карането на ски.
 
За дните от 2 до 5 февруари 2012 г. в украинските Карпати е насрочена поредната Зимна среща на бесарабските българи, ни съобщават от информационния портал на българите в Украйна
 
След ските, идва времето и на по-сериозния размисъл относно предприето и инициативи. Впрочем, те не липсват в календара на младите хора от клуба „Актив”: от КВН на български език и през публичните лекции с успели в кариерата си видни личности от българската общност в Украйна.
 
            Младежите ни припомнят, че организират освен това концерти, изложби, благотворителни акции – всички те „с българска тематика”.
 
Срещата в Карпатите не е случайна, поясняват от Украйна. В този регион живеят предимно украинци, поляци, унгарци. Българи практически няма. „От една страна ние ще покажем присъствието на българите в Украйна, от друга – „целим да се „загубим сред другите, за да намерим себе истинските““, споделя Марина Константинова, координатор на инициативата, член на БМК „Актив“:
 
Срещата се провежда с подкрепата на Всеукраинската обществена организация Конгрес на българите в Украйна“.
 
Димитър Карарусинов
 
По информация, предоставена от Информационния портал на българите в Украйна
 
Снимки: Архив БМК „Актив”, Украйна