ЗНАМ, МОГА, УСПЯВАМ

2012: В Испания провеждат международен конкурс за детско творчество „Зимна приказка”

18 януари 2012

 

 
Обикновените деца са необикновени! Колко истина има в тези думи! Необикновени са, защото са уникални всяко само за себе си, със своите мисли, мечти и фантазии, със своите въпроси и тайни копнежи, със своите скрити или вече изявени таланти, всяко със своя уникален начин на изразяване на неповторимото, детското, чистото и безгрижното, по което, ние, възрастните, тайничко въздишаме и с носталгия си спомняме.
  
През 2012 година се провежда първото издание на конкурса ни за детско творчество. Организирането на инициативата  започва още втората половина на м.ноември 2011 г. Инициатоври на проявата са Асоциацията на българските училтели "Слово" и българското неделно училище "Бачо Киро", Алкоркон, Мадрид.
 
Конкурсът е замислен по идея на Художествено-творческия съвет при Българско неделно училище ”Бачо Киро”. Организационният екип реши неговото първо издание да се осъществи с участието на: БНУ” Бачо Киро”, Алкоркон, Мадрид, ОУ” Бачо Киро”, Велико Търново, СОУ” Бачо Киро “, Павликени, Читалище и училище “ Бачо Киро”, Бяла Черква.
 
Главната цел на този конкурс е популяризиране и стимулиране на детско юношеското творчество в областта на изобразителното изкуство и литературата. Желанието ни е да се покаже талантът на българските деца и юноши, а младите творци да популяризират типичните за България бит и култура, пресъздавайки в своето творчество родните традиции.
 
Един от основните моменти в инициативата е поставянето на акцент върху темата за природата в детското изкуство, разглеждана в съзвучие с наболелия  глобален проблем на човечеството - опазването на околната среда.
 
Идеята на организаторите е всички издания на конкурса да преминават под мотото: “ Децата - посланици на човешката надежда за живот в хармония с природата.”
 
В конкурса за рисунка «Зимна приказка» участват деца на възраст от 5 до 15 години. Получените творби се класират в следните възрастови групи: 5-8 г., 9-12г., 13-15г.
 
 
Участниците в конкурса от България са 127. От ОУ” Бачо Киро”- В. Търново са ни изпратили 92 рисунки, от СОУ ”Бачо Киро”- Павликени-16, а от едноименното училище и читалище в Бяла Черква - 19. БНУ”Бачо Киро”-Алкоркон, Мадрид участва с 11 творби.
 
Финалната фаза на конкурса „Зимна приказка” ще се проведе в Мадрид. В средата на месец януари жури от български и испански художници и учители по изобразително изкуство ще оценят рисунките на децата.
 
Най-добрите творби  ще бъдат представени в поредица от изложби в Мадрид в края на месец януари и през целия месец февруари: от 25. 01-10. 02 планираме изложба на наградените рисунки в Централната библиотека в Мадрид-C/ FelipeelHermoso,4.
 
До края на месец февруари детските рисунки ще могат да бъдат видяни в Културен център Маргарита Бурон в Алкоркон, Мадрид/CentroculturalMargaritaBuron, C/ Copenhague, 57/, както и в библиотеката на Културен център за изкуства, Алкоркон, Мадрид/Centromunicipaldelasartes,AvenidaPabloIglesiass/n,  в библиотеката на Навалкарнеро, Мадрид-детски и юношески отдел.
 
 
Благодарни сме за подкрепата, получена от страна на МОМН и министър Сергей Игнатов. Имаме разбирането му класираните детски творби да бъдат качени на сайта на дирекция „Младеж” - Министерство на образованието, младежта и науката.
 
Ралица Цветанова, председател на художествено-творческия съвет
на Асоциация „Слово”- Асоциация на българските учители в Мадрид