КАЛЕЙДОСКОП

Коледно вълшебство в Нидерландия

06 януари 2012

 

Споделената събота 17.12.2011г. е датата, в която учениците от българското училище „Св.Св. Кирил и Методий” в гр. Лайден, Нидерландия, подариха на своите родители, скъпи близки, учители и приятели истинска и вълнуваща, добра магия в традиционното коледно тържество.

 

Преди да сложим дългоочаквания старт на нашия красив празник, сградата на нашето училище „ De Kooi” бе завладяна от същинска предпразнична еуфория. Преподаватели и родители дружно украсявахме залата и сцената; подготвяхме празничния ни базар с изключителни ръчно изработени предмети от ученици и техните учители – картички, новогодишна украса, гривни и сурвачки; подреждахме богатата ни трапеза, в която имаше домашни баници и пити – съвсем в духа на идващата Коледа. Спотаено очакване, приятно вълнение и радост се четеше в очите ни.
Тържественото откриване на така чакания празник бе дадено от водещите Моника и Георги. С топли думи ни приветства директорът на училището г-жа Таня Арабаджиева. Последваха и специални благодарности към дарителите за празника: Посолство на Република България в Кралство Нидерландия, туристическа агенция „Родина Травъл”, счетоводна къща BGStart, Фондация „България” – Ротердам, Bulgarije shop BV – Amsterdam, Пламен Кехайов – представител на UnionIvkoni за Белгия и Нидерландия, Даниела Горчева – издател на списание „Диалог”, адвокат Виктор Витанов, Владимир Кехайов – автосервиз Haaglanden, български ресторант „Okida” в Хага, както и към екипа от родители-доброволци и организатори на тържеството.
Празничната ни програма стартира с бурни овации за най-малките ни артисти – децата от детска занималня, които предизвикаха щастливи усмивки на лицата на гостите. Те изпълниха затрогващо „Зима в гората” по стихове на Леда Милева, Младен Исаев, Петя Дубарова, Емил Видлички, Асен Разцветников.
Децата от предучилищна група подариха на гостите стихчета и много настроение с прекрасно изпълнения от тях рецитал. Програмата продължи с първокласниците, които очароваха всички с белите си костюми, стихове и изпълнение на песента „Снежинки” , придружена от танц. Втори клас пък дариха смях и радост с пиесата „Коледа в гората”, с която поздравиха гостите и придадоха поредна нотка коледно очарование в програмата. Най-големите ученици от 4-ти, 5-ти и 6-ти клас представиха заедно и по прекрасен начин един стар български обичай – сурвакането, като децата пресъздадоха традициите по обичая със сурвачки от истински дрян, пристигнал чак от България за случая. Децата завършиха сцената с благословия за здраве, благоденствие и „струпани земни дари” за всички.
След отличните ни „Сурвакари” настана истинско празнично оживление. Време бе най-скъпият и обичан от всички деца гост да заеме подобаващо място в програмата. Добрият старец тази година бе довел като свой верен помощник Снежанка. И те раздадоха няколко големи торби с подаръци за малки и големи, внасяйки много празничен дух и настроение.
Програмата ни продължи с почерпка около богатата трапеза, в чиято подготовка се включиха всички родители. Дойде ред и на томболата, която бе прекъсната от „Микрофонът е ваш”, в който се потопихме в музикална магия. Изпълненията на пиано от Влади, на китара от Михаил и затрогващите флейти на Катя и на нейния дядо Никола провокираха истинско въодушевление сред публиката, която щедро дари с аплодисменти всички тях. Финалът на тържествения ден дойде и с последния печеливш билет от томболата.
Датата 17.12.2011г. остава специална за нас - ученици, родители, преподаватели и гости. Взаимно си подарихме емоция, споменът от която дълго ще топли сърцата ни. В съзнанието ми още звучат нежните звуци на „Къде си, вярна ти любов народна”, изляти изпод флейтите на Катето и дядо й. Това не бе просто коледно тържество, а истинско празнично вълшебство с български дух!
Сърдечни благодарности за всички организатори и доброволци със златни ръце и големи сърца за оказаната подкрепа!
Нека идващите светли празници да подарят на всеки от вас поне по едно сбъднато чудо! Бъдете здрави! Вяра, светлина и благоденствие да царят в домовете ви! Щастлива Коледа и успешна нова година!
Мануела Денева, учител по български език и литература, Българско училище „Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Лайден, Нидерландия