КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Атина. Гирлянди, танци, песни, викторина, бойни изкуства и фокуси...

04 януари 2012

                 

В Атина Дядо Коледа посети най-напред българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий”. Дядо Коледа може и да живее в Лапландия, но празничната магия за нас, българите в Атина, тази година  се случи на адрес Платия Египту 1.
 
         Подготовката за коледното тържество започна седмица преди 18.12. 2011 г. Родители и учители грижливо украсиха класните стаи на своите деца. Какво видяхме? Гирлянди, играчки, сняг по стъклата, изработване на облеклата на малките снежинки, оформяне на писмата-желания до Дядо Коледа.... Атракция на коледния декор се превърна елхата, която заблестя с цветовете на националния флаг. Предколедната треска се усети най-вече сред малките ученици. Дни наред под ръководството на Пламен Симеонов те заучаваха своите стихчета.
 
         На 18.12. чудесно отоплените стаи на училището се напълниха с желаещи да видят какво са им подготвили децата. И те не останаха разочаровани. В празничната програма се включиха всички: от децата от подготвителната група и до най-големите ученици.
 
         Всички се стараеха да се представят добре пред родители, близки и зрители. Дадоха най-доброто от себе си. И бяха наградени с много аплодисменти.
 
         Смесената група на госпожа Мирка Новачи ни върна в България. Тяхното представяне запозна малките и припомни на големите коледните традиции из  българските земи.
 
         Учениците от горен курс сами организираха своето коледно тържество. Показаха, че за качествените изпълнения не е нужно голямо училище и театрална сцена – важно е да има много желание, но и много работа.
 
...Симона Пенева заедно с нейни съученички предложи на събралите се коледна обиколка на света. Младите хора ни запознаха с това как Дядо Коледа присъства във всяка една страна от земното кълбо. Мартин и Борислав показаха своите умения по бойни изкуства. И това не беше всичко в програмата ни. Йолита поздрави деца, родители и учители с модерен танц. Цветелина и Стели от 8 клас тестваха знанията на учениците със забавна викторина, като за всички верни отговори имаше награди...
 
Истинска изненада за всички бяха фокусите на Кристиян от 8 клас. В продължение на 15 минути всички аплодираха неговата сръчност и умения в областта на илюзионното изкуство. Програмата завърши с Гергана, Христина и Адриана, които представиха скеч за Дядо Коледа през погледа на възрастните.
            
Появата на Дядо Коледа беше изненада за част от големите ученици, които все още търсят отговор на въпроса: „Съществува ли този старец?”. Йоанна Десиславова от 12 клас сподели: „За мен той е жив, така както ги има любовта, красотата и хармонията сред които живея. Този вълшебен старец ми носи всяка година подаръци, ако съм била добра. Помага ми да вярвам в магията и вълшебството на живота, без които той – животът би изглеждал много жалък.”
 
          Дядо Коледа раздаде на малки и големи подаръци, изработени от грижливите „джуджета-родители”. Пак те се погрижиха и за почерпката на децата. Тържеството продължи до 18.00 часа.Всички си отправяха един към друг най-красивите коледни пожелания за успех и късмет и весело посрещане на новата 2012 година.
 
Мими Ничева, преподавател по български език и литература, Атина, Гърция