КАЛЕЙДОСКОП

При българите в Ирландия. Рождество Христово

29 декември 2011

 

 
Приятно развълнувани и по празнично щастливи се събрахме на тържество, организирано от Българския Образователен и Културен център в Ирландия и Българското Училище „Азбука“ в Дъблин, на 17 декември 2011.
 
 Концертната зала на училище  St. Conleth's грееше не само от Коледната украса, но и от лъчезарните усмивки на деца, родители и гости. По традиция директорът на Българското училище, г-жа Татяна Аданова, най-напред поздрави присъстващите и пожела една красива и  вълшебна Коледа, и много по-успешна и щастлива Нова Година.
 
След това към всички българи се обърна и посланикът на Република България в Ирландия, г-н Емил Ялнъзов. Той изрази радостта си от това, че отново сме се събрали по една хубава традиция за един от най-очарователите празници – Коледа. Поздрави гостите, учителите и учениците, и благодари на всички, отговорни за организацията на този хубав, по български очарователен, празник. Пожела на всички българи и техните семейства здраве и много успехи през новата година.
 
На сцената под ритъма на ръченицата излязоха учениците от Българското Училище. Сияеха от щастие, облечени в празнични костюми и традиционни български носии. Горяха от нетърпение да покажат какво са подготвили в прогармата. Присъстващите дълго аплодираха изпъленията им на ръченица, пиано, модерни танци и хумористични скечове. След това всяко дете застана пред микрофона и разказа своята мечта... Просълзиха от умиление присъстващите, когато благодаряха на родителите си, разказваха мечтите си, или се гордееха с постиженията си. Разказаха за конкурси и състезания, които са спечелили. Споделиха радостта си от това, че са станали батковци или каки, че са се научили да плуват, да свирят на инструмент, да четат и пишат на български.... Много поводи за гордост и радост имаха децата ни!
 
Оказа се, обаче, че тайничко е слушал и един много чакан от тях гост – Дядо Коледа. Той пристъпи към сцената с огромен чувал, препълнен с подаръци. И то не какви да е – а книжки! И те не какви да е – а  Български!... Безброй камери запаметиха неизразимото с думи щастие по лицата на децата. Те скачаха и се прегръщаха, бързаха да покажат на всички ценните книжки. След радостната суматоха се събраха за снимка с Дядо Коледа, а за довиждане му изпяха песен.
 
Така тържествената част приключи и всички се събрахме на сладка приказка с почерпка. Късметлиите спечелиха награди от празничната томбола, умните и любознателните пък – награди от празничната географска викторина. И... танцувахме хора и ръченици разбира се, пак по традиция...
 
Накрая си пожелахме да се насладим на вълшебни Коледни и Новогодишни празници и да се опитаме да запазим топлината и очарованието им през цялата година.
 
Пожелахме си още да сме по-добри, и по-истински щастливи, и винаги влюбени в човека до нас.
 
Пожелахме си да имаме силата да сътворяваме по едно малко чудо всеки ден – един топъл жест, една подадена ръка, едно добро дело ...
 
Пожелахме си да запазим тези сияйни усмивки на лицата на децата ни,... защото знаем, че само така за нас ще греят повече слънца - през цялата година!
Автор: Зорница Гоган