ПОСТИЖЕНИЯ

2011: Силви Вартан отбеляза 50 години бляскава Кариера - 40 милиона диска, 2500 концерта

16 декември 2011

 

 Певицата Силви Вартан е познато лице за широката българска публика днес. През годините на демокрацията не един и два пъти е идвала в България. Последния път, в края на 2011 г., заради подготовката на планирания голям концерт... в Париж. Обаче....

Поп дивата буквално засипва с рекорди, всеки който приотвори леко вратата с табелката „Кариера” и надникне: 40 милиона диска, 63 албума, записани на 8 езика, 1200 песни!
Лидира в класацията за многобройна публика, посетила над 2500 изнесени от нея концерта. Истински шок от пантеона на звездите: в неписаната класация на популярни личности тя има в актива си „появяване на 2000 обложки на списания”. По този показател изпреварва френските арт-легенди... Брижит Бардо и Катрин Деньов.
Родената в с.Искрец, Софийско, през 40-те години на миналия век, поп дива на френската музикална сцена...и как само звучи – „поп дива”,  още като малко момиче с родителите си напуска страната ни. Баща и е арменец от български произход, майка и е унгарка.
Във Франция получа своето развитие. Пак там протича кариерата й на поп и рок изпълнител....Среща във Франция своята голяма любов - изключителният рок певец Джони Холидей. И звездната двойка омайва поколението „йе-йе”... Изкуството залива като вълна.
През онези години се живее по-леко, младите хора искрено се вълнуват, протестиват срещу системата и стандартите на модерното общество. „Време на ентусиазъм и обновление, на благополучие, лекота”, ще каже в интервю певицата.Това са неща, които младите в момента нямат”.
През 70-те години на XX век rock n roll – ът и младежката субкултура са не само моден щрих от пейзажа. Превръщат се в светоусещане на милиони: младежки бунт, порив към самоизразяване, апел за свободен избор, скъсване с конвенции и правила, оспорване на ценностна система.
Малко е обаче да си редом със суперталантлив партньор, както е в случая със Силви Вартан, за да направиш взривна кариера. Още повече, че след години бракът минава през обрати, сериозни конфликти и накрая се разпада. Иска се себераздаване...по трънливия път на  професионалното израстване.  
В поп и рок музиката Силви Вартан се утвърждава като мегазвезда. Зад определения като „поп дива” и „икона”, изричани лежерно от френски медии, струят възхищение и сведен поглед пред излъчването й,  долитащо от сценичните й изяви.
Българската публика през далечната...ни вече 1990 година също има възможността да оцени излъчването на поп дивата в НДК. А тя - иконата на френския поп – плаче, ли, плаче, както си признава, при гледането на филма от това завръщане. 
И реагира. Бързо оценява от какво се нуждаят много хора, изпаднали в затруднение във време на радикална обществена промяна: състрадание, съпричастност, благотворителност – без край. Създава фондацията „Силви Вартан за България”.
През изминалите години от началото на демократичмните промени в България в края на ХХ век тази голяма личност не престава да се грижи за осигуряване на медицинска апаратура за специализирани медицински заведения у нас, да помага на сираци и нуждаещи се. БЧК и АК „Шейново” са й благодарни за това.
В същото време години наред Силви Вартан е звездата на френската музикална сцена. Любимка на няколко поколения французи. Дамата с изключителни музикални спектакли, в каквито се превръщат концертите й пред френска публика. Концертите са разтърсващи душата и духа събития.
2011 година ще остане паметна за нея, заради юбилея: 50 години сценична дейност. Концертът в престижната зала „Плейел” в Париж реално аргументира супер успешната Кариера. Получава и ново голямо признание от България – орден „Св.Св.Кирил и Методий” с огърлица.
Удостоена е преди време и с орден „Стара планина”, връчен от президента Георги Първанов(2004). Силви Вартан е носител на български и френски отличия. Президентът на Френската Република Никола Саркози я удостоява (2010) с много престижната френска награда Офицер на Почетния легион... 
Без съмнение е важно как ще организираш юбилея си. При избора на партньори за емблематичния концерт в зала „Плейел”, Силви Вартан не пропуска да отбележи колко скъпо и е българското, колко свидно място заема България в сърцето й. Пулсират в нея като във филмова лента спомените. Много държи да изпълнява на концертите си песента „Марица”. И не само нея.
Изпълнява и „Облаче ле, бяло”, и „Хубава си, моя горо”...заедно с големи и познати на почитателите й музикални хитове. Кани да са с нея на сцената музикантите на Софийската филхармания (23 ноември, зала „Плейел”, Париж). Поканата не е само жест. В незабравимото събитие участат големи професионалсти, на които тя се радва и възхищава.
Живеещата, по думите й, няколко живота, „познала страх, любов, страст, тъга, болест, глад, да загубиш хората, които обичаш, практически всичко” страстно обича хората и се раздава за тях.
P.S. Излезе информация в медиите, че днес, на 16.12.2011 г., следва да се появи на пазара най-новият диск на Силви Вартан, който включва записания концерт, състоял се на 23.11.2011 г. в парижката зала „Плейел”....
Димитър Карарусинов
Дирекция „Български общности и информационна дейност”